Суспільство

У Мені визначили подальшу долю постаменту пам’ятника Леніну, радянської гармати та літака

В українських містах і селах дедалі активніше демонтують популярні в радянський час постаменти з танками, гарматами та іншими атрибутами «совкової» минувшини.

У Мені вони також є, зокрема постамент, що залишився від пам’ятника Леніну, літак у парку та радянська гармата.

Ще до великої війни у Мені не просто задумувалися про подальшу долю цих радянських символів, а навіть мали план, що з ними робити.

«Ми біля нашого краєзнавчого музею імені В.Ф. Покотила хотіли облаштувати додаткову локацію. Там планували розмістити цю гармату і літак, який колись аварійно приземлився перед містом і який нині стоїть у парку. Тобто хотіли зробити комплекс, що візуально нагадував би якусь партизанську інсталяцію. Зрештою, це не гармата на підтримку СРСР, ставили її у 1993 році поруч із кінотеатром, мабуть, як зону для фотографувань. До речі, раніше в місті ще навіть трактор старовинний хотіли поставити, щоб як пам’ятник був.

Перенесення літака та гармати планували на нинішній рік. Думали ще лавочки там поставити, щоб людям було зручно відпочивати, і територію облагородити, бо нині поруч із музеєм занедбаний яр», – у коментарі для ЧЕline зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

І це не єдиний задум щодо зовнішніх змін, який планували у місті на нинішній рік – хотіли переобладнати місцеву Алею Героїв. Передбачалося перенесення на неї пам’ятника героям – чорнобильцям і воїнам-інтернаціоналістам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти на Чернігівщині збирають гроші на підтримку ЗСУ

Але не все так сталося, як гадалося. Плани спутала війна…

«Нині не на часі займатися таким переобладнанням. Крім того, зараз уже думаємо про іншу концепцію Алеї, бо, на жаль, загиблих героїв, які захищали Україну, додається…

До переобладнань неодмінно повернемося пізніше. Нині хіба що проводимо постійні заходи з благоустрою на Алеї. Трішки оновили квітковий парк, нові троянди посадили. А реконструкція відбудеться вже після перемоги. Бо вкладати гроші у цю справу, коли є більш нагальні питання безпеки, нелогічно. Це стосується і питання з літаком та гарматою», – розповів Юрій Стальниченко.

А от із постаментом пам’ятника Леніну все трішки складніше, робити щось із ним можна буде тільки після закриття кримінальної справи.

«Від самого Леніна там уже з 2014 року нічого немає. Але провадження, яке було відкрите в кінці 2014 року, не завершене. Суть у тому, що, здається, у 2013 році цей пам’ятник, який на балансі міської ради, оновили – обшили мармуром. Після того, як пам’ятник був знесений, поліція, відповідно, завела кримінальне провадження. Адже це комунальне майно і процедура його знесення мала бути іншою. Міська рада пропонувала демонтувати його не валяючи на емоціях, як це відбулося. Пропонувалося демонтувати його офіційно, але так не встигли. На сьогодні залишився п’єдестал і балансова вартість. Що з п’єдесталом робити, ідеї також є. Але поки не буде закрита кримінальна справа, йог чіпати не можна», – повідомив Юрій Стальниченко.

Міська рада спільно з проєктом DOBRE розробили концепцію реконструкції центральної частини міста. То в новому проєкті вже не передбачений цей п’єдестал.

«На ньому з 2014 року встановлений прапор України, то меняни інколи називають цей постамент пам’ятником Українському Прапору. Ще у 2015 році, коли в місті були похорони наших бійців, чув від атовців таку фразу: «Збираємося біля пам’ятника Українському Прапору». У майбутньому, звісно, п’єдестал знесуть», – запевнив Юрій Стальниченко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button