Суспільство

У Ніжині відкрили меморіальну дошку видатному українцю (Фото)

Сьогодні, 5 травня, відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки видатному українському громадському та культурному діячеві, меценату та благодійнику Василю Тарновському (молодшому).

Зробивши вагомий внесок у розвиток української культури в ХІХ ст., Василь Тарновський безпосередньо був пов’язаний і з Ніжином. П’ять разів поспіль він обирався маршалком (предводителем) дворянства Ніжинського повіту, був ініціатором та безпосередньо фінансував створення у місті першого громадського скверу (теперішній сквер М. Гоголя) та одним з ініціаторів зведення пам’ятника Миколі Гоголю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині з’явилась нова меморіальна дошка

Меморіальну дошку було відкрито за пропозицією громадськості та музейників Ніжина з нагоди 180-річчя від дня народження цього великого українця.

На відкритті з вітальним словом виступили міський голова Анатолій Лінник, професор НДУ ім. М. Гоголя Григорій Самойленко, директор НКМ ім. І. Спаського Геннадій Дудченко а також гості — директор Чернігівського історичного музею імені Василя Тарновського Сергій Лаєвський та вчений секретар Національного історико-культурного заповідника «Качанівка» Інна Шевченко.

Автором проекту дошки та барельєфу є художник НКМ ім. І. Спаського Олексій Стефанюк, художню ковку забезпечив Микола Кияшко.

Джерело: Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Потрыбно термыново повысити десь в Черныгові меморіальну дошку такому видатному чернігывцю як голова ветеранів бувший пропагандист політвыдділу 1-ї армыї Москаленку. У нього сттільки нагород , що уже скоро буде вішати на спину. . Разом з тим він ще ы генерал війська запорізького. .Що ще потрібно для дошки

Back to top button