Суспільство

У Ніжині є фабрика іграшок (Фото)

На Ніжинській фабриці іграшок – ПП «Копиця» завжди раді гостям.

Фабрика — успішний сімейний бізнес, засновниками якого є Наталія та Анатолій Копиці, а сьогодні їм допомагають син та донька. Спеціальної економічної чи торговельної освіти подружжя не має, свого часу вони закінчили музично-педагогічний факультет Ніжинського тоді ще педінституту ім. Гоголя.

У складні 90-ті молоді викладачі залишилися майже без засобів до існування, тому, мов за соломинку, ухопилися за пропозицію брата, який на той час займався виготовленням меблів. Він порадив подружжю шити м’які іграшки, а набивати їх поролоном, що залишався у відходах його виробництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей на Чернігівщині пропонує туристам поміряти 13-кілограмову кольчугу

Перші кроки в бізнесі, звісно, давалися нелегко. Почали з пошуку виробників штучного хутра, яких в Україні не знайшлося. Потім шукали перші моделі. Пригадують, як купили на столичному базарі декілька іграшок, розпороли їх, перезняли викройки, і за ними вже почали створювати власні вироби.

Доки не придбали обладнання, шити доводилося вечорами в майстерні у брата. Перші декілька іграшок також повезли продавати до столиці. Нові моделі знаходили в секонд-хендах, у друзів. Так, крок за кроком, Наталія та Анатолій розвивали свій бізнес. Сьогодні на їхньому підприємстві працюють понад 60 робітників, які  щомісяця виготовляють до 4,5 тисяч різноманітних іграшок: песиків, ведмедиків, зайців, слонів, їжаків тощо. Деякі зразки «живуть» понад десять років. Серед найулюбленіших іграшок у дітлахів – рожевий слон, козел Мефодій, ведмедики Тедді різного розміру. Малеча дуже любить і героїв мультфільмів. А от фаворитом у господині є чималенька Панда, що оселилася в кабінеті директорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині існує унікальний музей “Вітрила Миклухо-Маклая” (Фото)

Традиційно до новорічних святна ПП «Копиця» розробляють «Символ року». В асортименті й рюкзаки для дітей, подушки, м’які квіти, м’ячі.До речі, футбольні м’ячі в кольорах клубу на цьому підприємстві замовляли ФК «Шахтар» та «Металург».

Нові зразки тестують на власних дітях і малечі робітників. Якщо іграшка припадає до душі – запускають виробництво. У планах подружжя Копиця – подальший розвиток, розширення асортименту, освоєння нових ринків і, можливо, створення ще одного цікавого музею в Ніжині – музею іграшок.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Котлярова, Ніжинська міськрайонна філія Чернігівського обласного центру зайнятості

Ще статті по темі

Back to top button