Суспільство

Перші п’ять ОТГ Чернігівщини мають позитивні результати діяльності, — депутат облради

*Актуально

Перші ОТГ, що були створені на Чернігівщині у 2015 році, мають позитивні результати своєї діяльності. Про це повідомила депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край», виконавчий директор регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко.

Вона взяла участь у презентації результатів проекту «Оцінка ефективності використання коштів субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ за 2016-2018рр», що відбулася у Чернігові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кошти для перших ОТГ Чернігівщини: на що були витрачені

За словами Ірини Грозенко, цей захід важливий, оскільки акцентує увагу на здобутках і проблемах перших об’єднаних територіальних громад Чернігівської області — Вертіївської, Деснянської, Кіптівської, Макіївської, Парафіївської. Саме вони розпочинали децентралізацію у регіоні. Депутат облради уточнила, що у перші роки діяльності основні кошти субвенції на розвиток інфраструктури ці об’єднані громади витрачали на осучаснення освітніх і культурних закладів (реконструкції будівель, ремонти з використанням енергозберігаючих технологій, придбання обладнання тощо), потім дійшла черга до оновлення доріг та підтримки сільської медицини.

«Таке витрачання коштів є закономірним, оскільки варто згадати, у якому стані перебували школи, дитсадки, будинку культури – кошти на них просто не виділялися упродовж тривалого часу», — прокоментувала Ірина Грозенко.

Також вона підкреслила, що перші створені громади були сільськими – їхні керівники не побоялися зробити перші кроки до децентралізації і виграли: у цих громадах не тільки осучаснено інфраструктуру, а й створено центри надання адмінпослуг, запрацювали пожежні команди, села є учасниками міжнародних грантових проектів, що теж сприяє їхньому розвитку.

«Громади, які були першими – успішні, і вони не шкодують, що підтримали децентралізацію», — зазначила Ірина Грозенко. Водночас ті населені пункти, що не приєдналися до громад продовжують мати збитки. Приміром, хто відповість, що село Чемер Козелецького району свого часу не приєдналося до Кіптівської ОТГ? За ці роки жителі села втратили лише субвенції на розвиток інфраструктури у сумі 8 млн грн. Хіба ці кошти були б зайвими для місцевої школи, садка, медичної амбулаторії?

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button