Суспільство

У Носівcькій громаді хочуть створити індустріальний парк

Носівська міська рада  запросила до обговорення у Форматі «круглого» столу  питання розвитку  бізнесу, зокрема, аграрного,представників бізнесу Носівщини, а також  представників Чернігівського  відділення  Укрдержфонду  підтримки фермерських господарств, Регіонального фонду  підтримки підприємництва  по Чернігівській області та АТ «Ощадбанк».

Тема зустрічі — актуальна і важлива для всіх, ініціювала ж її проведення міська рада, адже вже сьогодні ведуться розмови про подальше укрупнення  громад. Зокрема, шанси не опинитися у зоні ризику мають  лише ті громади, які  мають відповідну кількість населення,є спроможними та мають на своїй території індустріальні парки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 2 мільйона гривень Носівська громада витратила на шкільний автобус

Що таке індустріальний парк? Індустріальний парк або промисловий парк — територія, виділена при плануванні міста для промислового розвитку. Метою створення таких парків є забезпечення підприємств спільною розвиненою інфраструктурою та забезпечення контролю над виробництвом та впливом на довкілля. Порядок створення, діяльності індустріальних парків на території України регламентується законом України про «Індустріальні парки». Промислові парки зазвичай розташовуються на околицях міст або поза основними житловими районами міста, зазвичай забезпечується гарною транспортною доступністю, в тому числі автомобільним і залізничним транспортом.

Промислові парки часто створюються навколо портів, аеропортів, залізниць та інших транспортних вузлів, що дозволяє зменшити транспортні витрати. Часто створення промислових парків проводиться в рамках програм з економічного розвитку, а підприємствам у них надаються певні пільги. В Україні розвиток індустріальних парків почали лише у 2012 році. Старт дав законопроект «Про індустріальні парки», в якому вказано, що це — облаштована відповідною інфраструктурою територія, у межах якої її учасники можуть здійснювати господарську діяльність у сфері промислового виробництва, а також науково-дослідну діяльність, діяльність у сфері інформації і телекомунікацій.

З боку держави індустріальними парками опікується Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Ініціаторами створення індустріальних парків можуть бути органи державної влади, органи місцевого самоврядування, юридичні або фізичні особи, які мають право на створення індустріальних парків на землях державної, комунальної чи приватної власності. Індустріальний парк створюється на строк не менше 30 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індустріальний парк «Менський» обійдеться більш ніж у 25 мільйонів

Фактично наявність індустріального парку у громаді —  це перш за все нові можливості розвитку і бізнесу, і громади.

Міська рада готова запропонувати місцевим сільгоспвиробникам земельну ділянку комунальної власності, розміром 28 га, запропонувавши пільгові умови земельного податку. Крім того, гості, запрошені на зібрання, познайомили присутніх аграріїв з  державними програмами, пільговим кредитуванням, які передбачають суттєве фінансування проектів.   Аграрії активно включались в обговорення, були одностайними у детальному вивченні досвіду реалізації подібного проекту, аби прийняти для себе відповідне рішення.

Носівський міський голова Володимир Ігнатченко ініціював організацію поїздки в ті регіони, де такі індустріальні парки успішно працюють, а  вже після цього  детально вивчити можливості із запровадженням  ініціативи на теренах нашої громади.

Пресслужба Носівської міської ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button