Суспільство

У початкових класах не буде табелів, або Як оцінюватимуть дітей

Із нового навчального року в Україні змінять систему оцінювання учнів початкових класів. Про це розповіла радник міністра освіти і науки Іванна Коберник.

Так, із вересня Міністерство освіти і науки України планує скасувати шкільні табелі для початкової школи. Тепер оцінювання дітей залежатиме від того, який прогрес продемонстрував учень під час навчання. Табель в українських школах повинен замінити новий документ – «Свідоцтво досягнень».

За словами Коберник, свідоцтво досягнень – це не добре і не погано, воно потрібне лише для того, щоб показати, активна дитина чи ні.

Стандартна система оцінювання залишиться в старших класах.

До речі, старт у нову українську школу Чернігівщина починає не з порожнього місця. Минулого навчального року в чотирьох загальноосвітніх закладах області – чернігівській школі № 25, ріпкинській школі № 2, школі в Ніжині та школі в Прилуках – працювали експериментальні класи. Усього вісім. Тож наші освітяни вже мають певний досвід у цій справі та вже мали справу зі свідоцтвами досягнень.

Тож чим цей документ відрізняється від звичного табеля, ЧЕline розповів Віктор Бурнос, завідувач відділу дошкільної початкової освіти Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського.

«Торік свідоцтва міністерство вводило як експеримент і розсилало для використання в експериментальних класах. Його роздруковували на кожну дитину. Заповнювали документ вчителі і на частину запитань відповідали батьки. Бо воно сформовано у вигляді запитань», – пояснив освітянин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першачкам Чернігівщини роздадуть букварики з «епікфейлом»

За його словами, у свідоцтві відображали, як дитина опанувала всі компоненти навчальної діяльності з предметів, які вивчала. Наприклад, із курсу «Я досліджую світ», математики, мови тощо. До того ж, педагоги Чернігівщини вносили свої пропозиції і зауваження щодо згаданих документів.

«У свідоцтвах писали, як дитина читає – виразно, свідомо й так далі. Як рахує, як досліджувала математичний матеріал, проходила інтеграцію. Щоправда, запитань, на які треба було відповідати, дуже багато. Наша думка, що конкретні підсумки треба підбивати лише після перших двох років навчання. Після першого класу це свідоцтво може бути, але не в такому вигляді, як запропонувало міністерство. Чи приживуться ці документи в новому навчальному році, знатимемо, скоріше за все, восени – у вересні чи в жовтні. Бо наразі ще жодної інформації з цього приводу немає», – пояснив Віктор Бурнос.

Ще статті по темі

Back to top button