Суспільство

У Прилуках більше 1000 людей можуть залишитися без роботи

Цього тижня з’явилося багато тривожних для бізнесу новин. Головна новина: три тютюнові компанії – ВАТ, Philip Morris і JTI – мають намір оголосити про закриття своїх заводів в Україні. Чи запустять ці виробники коли-небудь знову свої підприємства – велике питання. Швидше за все, вже ні, оскільки заводи і так стоять незавантажені. А зростання цін на тютюн зробить їх роботу в принципі непотрібною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорога звичка: чернігівці очікують підвищення цін на цигарки

Головна причина – прийнятий у цілому закон №1049. До нього нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубинський вніс правку, що повністю перерозподіляє фінансові потоки в тютюновій галузі. Згідно з поправкою, компанії-виробники повинні будуть продавати сигарети оптовим компаніям за ціною, що не перевищує 80% максимальної роздрібної ціни. А оптові торговці зможуть продавати сигарети роздрібним компаніям за ціною, що не вища ніж 87% роздрібної.

На сьогодні акцизи, ПДВ та інші податки становлять приблизно 65% від ціни сигарет. Якщо сюди додати ще собівартість продукції, вартість виробництва, зарплати, то у 80% роздрібної ціни вкластися неможливо. Залишається або значно підвищити роздрібні ціни на сигарети (що знизить попит на них), або одразу закрити заводи.

Зазначимо, якщо компанія British American Tobacco (BAT) закриє Прилуцьку тютюнову фабрику, то приблизно 1200 осіб залишаться без роботи.

За матеріалами Антикор

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button