Суспільство

У Прилуках пробуксовує громадський бюджет

Торік Прилуки долучилися до проекту «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення належного партнерства з органами влади» польсько-української фундації співпраці ПАУСІ.

Проект передбачав, що громада міста зможе самостійно вирішити, що необхідно зробити в Прилуках, а з місцевого бюджету на ці потреби буде виділено кошти – 1 % загального фонду власних надходжень місцевого бюджету.

Містяни сприйняли новацію з ентузіазмом. На участь в ініціативі ПАУСІ надійшло 15 малих (реалізація яких обійдеться у суму до 50 тисяч гривень) та 21 великий (до 500 тисяч гривень) проектів. Аби визначити кращих у обох категоріях, у Прилуках організували голосування, що тривало з 19 жовтня по 2 листопада 2016-го. І тут прилучани проявили активність – майже 4,5 тисячі городян прийшли на одну з десяти дільниць чи проголосували через Інтернет.

Після підрахунку голосів справа залишалася за найменшим – робочій групі з питань реалізації громадського бюджету м. Прилуки затвердити результати волевиявлення та направити проекти-переможці розпорядникам бюджетних коштів. Проте минуло вже два місяці, а в Прилуках не лише не назвали імен переможців, а й навіть не затвердили результатів голосування.

Проблеми з’явилися одразу після оголошення попередніх підсумків підрахунку голосів. То щодо одного, то щодо іншого проекту почали виникати запитання. Аби знайти вихід із ситуації, до Прилук було запрошено експертів ПАУСІ, які працювали в місті з 12 по 18 грудня. Їхній висновок – шукати компроміс між розробниками проектів, посадовцями міськради та членами робочої групи. Про що останнім і було повідомлено на засіданні тієї ж таки робочої групи 29 грудня.

Крім того, тоді ж стали відомі нові, уточнені, цифри щодо результатів голосування, оскільки було вилучено бюлетені-двійники. Йдеться про випадки, коли одна і та сама особа проголосувала в кількох місцях, або на кількох бюлетенях стояв один і той же підпис. Загалом набралося близько 80 недійсних бюлетенів, проте на розподіл місць у рейтингу це жодним чином не вплинуло.

Третє, про що говорили 29 грудня члени робочої групи: необхідність нарешті затвердити багатостраждальні результати голосування. Тим паче, що кошти на втілення проектів у життя вже виділено. 23 грудня сесія, розглядаючи міський бюджет-2017, заклала туди 1 мільйон 390 тисяч гривень на виконання громадського бюджету.

Наступного разу робоча група має зібратися до 1 лютого. Може, хоч тоді віз громадського бюджету в Прилуках зрушить із місця.

Джерело: PRILUKI.CITY

Ще статті по темі

Back to top button