Суспільство

У Прилуках стартував процес деросифікації вулиць

У Прилуках відбулося засідання робочої групи із деросифікації міських урбанонімів та меморіальних об’єктів.
З метою консолідації та розвитку історичної свідомості українського народу, збереження національної пам’яті, для професійного колегіального розгляду питань у галузі містобудування та культурної спадщини, встановлення історичної справедливості та процесу деросифікації міської топоніміки та монументальних об’єктів громади розпорядженням міського голови №80 від 20 квітня утворено робочу групу з проведення заходів щодо деросифікації міських урбанонімів та меморіальних об’єктів у м.Прилуки.
Члени робочої групи визначили пріоритетні завдання з перейменування окремих вулиць, зняття чи ліквідації символіки, що містить ознаки “російщини” й “совєтщини” та при необхідності перенесення їх до музею міста, як історичної пам’ятки для нащадків.
Так, обговорили процедурні питання щодо проведення зазначених заходів, зокрема в частині, що стосуватиметься отримання історичних довідок, документально підтверджених фактів про окремих особистостей з числа історичних постатей, на честь яких названо вулиці міста, парки чи сквери або встановлено меморіальні об’єкти.
Начальник управління надання адміністративних послуг Світлана Дурдас пояснила, як вплине процес зміни назв вулиць на прилучан у контексті видачі документів, реєстрації майна тощо.
Серед питань, що обговорювалися, — заміна застарілих вивісок з урбанонімами російською мовою, які ще подекуди є в місті, а також заміна вивісок з російськими назвами на приватних закладах, магазинах тощо на назви державною мовою.
Члени робочої групи визначилися із завданнями та встановили терміни їх виконання для оперативного вирішення питань деросифікації в нашому місті.

Ще статті по темі

Back to top button