Суспільство

У прогресивній ОТГ Чернігівщини обговорили нюанси бюджетного регламенту

*Актуально

У Батуринській ОТГ на Чернігівщині представники «Нашого краю» ознайомилися з бюджетним регламентом. Переваги прийняття цього документа депутатам і громадськості презентували представники Центру «Доброчин».

Перший заступник батуринського міського голови Валентин Потеруха зазначив, що бюджетний регламент покликаний налагодити діалог і партнерські відносини між владою та громадянами, зокрема в бюджетному процесі. Адже ради самостійно можуть встановлювати правила залучення громадян до процесу прийняття колективних рішень і розпоряджатися коштами, сплаченими платниками податків.

Бюджетний регламент визначає правила поведінки учасників бюджетного процесу – депутатів місцевої ради, міського голови, керівників бюджетних установ, інших осіб, що можуть бути запрошені для участі в роботі з обговорення, складання, затвердження та виконання бюджету. У ньому чітко прописано всі стадії бюджетного процесу, зміст робіт, виконавці, терміни виконання, а також залучення громадськості та забезпечення прозорості під час підготовки і виконання міського бюджету.

Обговорюючи можливості прийняття бюджетного регламенту Батуринською міською радою, фахівець із бюджетних питань Віктор Бистров (представник «Нашого краю») зазначив, що органи місцевого самоврядування мають право ухвалювати рішення з регулювання діяльності будь-якого підпорядкованого їм підрозділу. «Що більше громадськості буде залучено до бюджетних процесів, то краще вирішуватимуть місцеві питання», – наголосив він.

Учасники заходу дійшли висновку, що бюджетний регламент також повинен віднайти золоту середину в забезпеченні балансу інтересів ради, голови ОТГ, виконкому та громади. Насамперед це сприятиме підвищенню ефективності та прозорості бюджетного процесу.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button