У розпалі кавуново-динний сезон, або Як правильно їсти баштанні, щоб не отруїтися

18ef96e0fe672b4b15f116d638124591[1]

В Україні справжні стиглі кавуни та дині, вирощені в природних умовах, зазвичай з’являються тільки в другій половині серпня і пізніше. Баштанні, які продавали пів липня, – швидше за все, тепличні й перенасичені нітратами і барвниками.

Тож наразі, купуючи смачні плоди, можна не боятися, що вони дозрівали під дією хімії. Але пильності все одно втрачати не варто. Тож пропонуємо кілька порад, як правильно обрати кавун і диню.

Де купувати

Місце торгівлі має бути огороджене та під навісом. До того ж, баштанні, що продаються обабіч дороги, всього за кілька годин вбирають у себе важкі метали з автомобільних вихлопів.

Як їсти кавун і диню

Вживати кавун можна без особливих обмежень, причому в будь-який час дня. Хоча перед сном усе-таки їсти його не варто.

А от із динею все значно складніше. Неправильне споживання цього плоду може призвести до проблем із травленням і важкості у шлунку. Тому дієтологи радять їсти диню як самостійну страву не раніше ніж через 2-3 години після основного прийому їжі. Можна також поснідати динею. Але, потрапляючи в шлунок разом з іншою їжею, вона починає бродити. Тож у вас може виникнути підвищене газоутворення.

Корисні властивості кавуна та дині

Кавун багатий на вітаміни А, В і С, фолієву кислоту, каротин, пектинові полісахариди, клітковину. У ньому містяться мікроелементи: калій, залізо, магній, кальцій, фосфор і натрій. За вмістом заліза кавун поступається хіба що шпинату.

Фолієва кислота, що міститься в кавуні, бере участь у кровотворенні, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню та функціонуванню білих кров’яних тілець – лейкоцитів. Особливо корисно їсти кавун вагітним, адже він регулює формування нервових клітин ембріона, що вкрай важливо для його нормального розвитку.

Ну і, звісно ж, кавун – відмінний сечогінний і жовчогінний засіб, перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі. Експерти рекомендують частіше їсти кавуни для захисту нирок від утворення каменів, це безболісний засіб для того, щоб «поганяти» пісок у нирках.

Натомість диня багата на вітаміни РР, В і С, а також каротин, мідь, фосфор, кремній, магній і кальцій. Диню рекомендують вживати при недокрів’ї, серцево-судинних, ниркових, печінкових захворюваннях, подагрі та ревматизмі.

У дині в 17 разів більше кремнію, ніж у молоці. Цей мінерал необхідний для правильної роботи головного мозку, травного тракту та нервової системи. Він зміцнює стінки кишечника, чинить позитивний вплив на стан шкіри і волосся.

Диня підвищує імунітет. За це відповідає вітамін С. А бета-каротину в цьому запашному фрукті навіть більше, ніж у моркві. Він важливий для здорового кольору шкіри та її гладкості. А вітаміни Е, С і групи В, які мають потужну антиоксидантну дію, продовжують молодість, перешкоджаючи появі зморшок.

М’якоть дині містить речовини, що сприяють виробленню серотоніну, «гормону щастя». Отже, після вживання цих солодких часточок настрій просто не буває поганим!
Тож поки сезон динь і кавунів у розпалі – їжте їх і радійте життю!

Ірина Осташко

загрузка...

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register