Суспільство

У селі на Чернігівщині висадили кленову алею

4 березня в селі Количівка Іванівської громади висадили кленову алею. Висадження алеї ‒ частина проєкту «Колективна пам’ять про війну на Чернігівщині». Про це повідомляють на сторінці у Фейсбук Іванівської сільської ради.

Більше 30 мешканців Количівки на навколишніх сіл висадили 16 червоних кленів поряд із будинком культури. До події долучилися школярі, молодь громади, пенсіонери, громадські активісти, представники місцевого самоврядування та пожежники.

«Щиро дякую кожній людині за долучення та зусилля, які дали можливість створити живий символ пам’яті та спільної солідарності. Вагому участь у нашому проєкті взяли мешканці громади та небайдужі люди (Радич Ігор Юрійович для наших молодих саджанців надав пиломатеріал для опорних стовпчиків), працівники Количівського ліцею, органів місцевого самоврядування, Количівського старостату Іванівської сільської ради, місцевої пожежної команди (забезпечили водою для поливу), комунального підприємства «Іванівське» (зробили посадкові ямки, та вивантажили деревця з фури) у плідній співпраці з якими та за ресурсною, технічною, інформаційною підтримкою, у тому числі, дана ініціатива і відбулась в селі Количівка», ‒ повідомила Ольга Вовченко, керівниця ГО «Юстина».

Ці дерева стануть символом прагнення зберегти та передати пам’ять про події у Чернігівській області, які пов’язані з повномасштабним вторгненням у 2022 році.

«Дійсно Іванівська громада пережила на Чернігівщині найбільшу трагедію ‒ руйнування, знущання, смерті. Наше завдання ‒ зберегти та зафіксувати всі події, прізвища людей, задокументувати свідчення. На жаль з часом з пам’яті стираються деталі, нюанси. Колективна пам’ять людей ніколи не забуде того, що відбулося», ‒ додала Олена Швидка, Іванівський сільський голова.

Кленові алеї, що виростуть на наших землях, стануть символами солідарності та пам’яті про важливі історичні моменти.

«Для нас важливо зберегти колективну пам’ять про події лютого – березня 2022 року в Іванівській громаді. Ми прагнемо, щоб до створення меморіального об’єкту та алеї були обов’язково долучені мешканці громади. Це не тільки про згуртування жителів, а й про екологічне спільне проживання колективної травми та спогадів», ‒ розповіла Наталія Апанасько, асистентка керівника проєкту.

Згодом на алеї буде розташований меморіальний об’єкт, голосування щодо якого відбувалося серед жителів громади протягом лютого 2024 року. Зараз відбувається підрахунок голосів та підбиття підсумків голосування. Про це буде повідомлено пізніше.

Крім Іванівської громади алеї також висаджені в селах Кіпті (Кіптівська громада) та Киїнка (Киїнська громада).

Ще статті по темі

Back to top button