Суспільство

У семи районах перевищений епідпоріг захворюваності на грип і ГРВІ

25 січня під головуванням заступника начальника Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимира Пуліна відбулося чергове засідання оперативного штабу, на якому обговорювали ситуацію щодо поширення грипу та ГРВІ в області, уточнені маршрути госпіталізації вагітних із тяжким перебігом хвороби, стан готовності лікувально-профілактичних закладів до роботи в епідемічний період, стан забезпеченості препаратами для лікування грипу та ГРВІ, проведення вірусологічних обстежень, обслуговування викликів від жителів м. Чернігова бригадами ЛПЗ «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» та проведення превентивних заходів щодо поширення захворюваності в області.

Про це повідомляють у пес-службі управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації.

В.о.заступника директора, завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр» Артем Ярошенко повідомив, що за 04 тиждень 2019 року в області захворіли 7 833 особи, серед них 3 697 дітей, рівень захворюваності нижче епідпорогу на 16,9%. Госпіталізовано 419 осіб, серед них 197 дітей (47,0%). По м. Чернігову захворіли 2 383 особи, із них – 1 077дітей, рівень захворюваності нижче епідемічного порогу на 25,2%. Госпіталізовано 140 осіб, включно з 47 дітьми (33,6%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наслідки карантину: за рахунок чого компенсуватимуть шкільну програму

«За звітній тиждень перевищення епідемічного рівня захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано у Варвинському, Прилуцькому, Городнянському, Сновському, Корюківському, Срібнянському, Менському районах і м. Прилуки. Від початку епідсезону 2018-2019 рр. вірусологічною лабораторією досліджено біологічний матеріал від 98 хворих жителів області на ГРВІ, серед них у 64 хворих виділено віруси грипу», – зазначив Артем Ярошенко.

Заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Ольга Малець поінформувала присутніх, що за останній тиждень у місті захворіли 2383 чернігівці, із них 1077 (45%) дітей. Це нижче рівня епідемічного порогу на 24,65%. Загалом же показник захворюваності порівняно з минулим тижнем зменшився на 29,7% за рахунок зниження на 25,2% захворювань серед дорослих і на 34,6% серед дітей. На засіданні міського оперативного штабу для координації дій щодо запобігання поширенню захворювання на грип і ГРВІ на території міста прийнято рішення відновити навчальний процес в освітніх закладах Чернігова з 28 січня.

Лікарі нагадують: особливого значення, на який вірус грипу захворіла людина, немає. Є лише деяка відмінність у перебігу хвороби. Утім, лікування та профілактика практично схожі, а головне – не поширювати збудника серед людей.

Для запобігання захворюванню на грип і застуду актуальним залишається профілактична вакцинація. Щеплення можна здійснювати у будь-якому  віці. Також слід пам’ятати, що запобігають поширенню повітряно-крапельної інфекції уникнення місць скупчення людей, миття рук, провітрювання приміщень і вживання продуктів, багатих на вітаміни та мінеральні речовини. За перших ознак захворювання необхідно звертатися до лікаря.

Ще статті по темі

Back to top button