Суспільство

У сільській місцевості планують створити сто опорних шкіл за 200 мільйонів

Цього року на шкільну освіту чекають кардинальні реформи, особливо в сільській місцевості. Там планують об’єднати малокомплектні навчальні заклади і створити 100 опорних шкіл.

В опорній школі буде спільний директор, проте місць (будівель) для навчання може бути кілька – в кількох селах.

На об’єднання уряд виділяє у 2016 році 200 млн грн.

Про це в традиційному щонедільному телезверненні розповів прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

У 17 тисячах шкіл знання отримують близько 4 млн учнів, учителів – майже півмільйона.

«Саме для того, щоб середня освіта стала якісною, уряд запропонував новий проект опорних шкіл. Це нова система якісної освіти для дітей, які навчаються в маленьких містечках та селищах. Створюється система, де базова школа має інвестиції в навчання і якісні знання.

Це означає, що в такій школі – безкоштовний Інтернет, до такої школи купуються нові класи фізики, математики, хімії, біології. В такій школі є мультимедійний комплекс, відправляються кошти на ремонт спортивних залів і кабінетів, здійснюються заходи з енергоефективності – пластикові вікна, утеплення школи.

Це нормальні умови для того, щоб наші діти отримували якісні знання», – пояснив прем’єр, якого цитує прес-служба Кабміну.

Завдяки оптимізації (скороченню персоналу) вчителям обіцяють підвищити зарплати, адже кошти залишаються в цій базовій школі і «можуть використовуватися директором на власний розсуд, щоб підвищити матеріально-технічне забезпечення школи та підвищити розмір заробітної платні для вчителів».

Кожна опорна школа матиме не менше трьох філій – шкіл першого ступеня, з 1 по 4 клас. Після початкової школи дітей підвозитимуть до опорного навчального закладу. На придбання шкільних автобусів уряд виділив 500 млн грн.

Малокомплектні школи об’єднуватимуть насамперед задля економії коштів.

У Міносвіти уточнюють, що в Україні нині налічується 613 шкіл І-ІІ ступенів, де навчаються менше 25 учнів із 1-го по 9-й класи.

Вартість навчання одного учня в таких навчальних закладах коштує державі понад 50 тис. грн на рік за середньої розрахункової вартості навчання одного учня по країні у 9,1 тис. грн.

Ще статті по темі

Back to top button