Суспільство

У центрі Чернігова на початку осені масово зацвіли каштани (Фото)

Таке масове цвітіння дерев у місті спостерігається мало не вперше. Зацвіли кілька каштанів під Чернігівським апеляційним судом поряд із Красною площею, один – на Алеї Героїв, а найбільше квітучих дерев – на вулиці Преображенській, що веде до Інституту історії, етнології та права імені О.Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум імені Т.Г. Шевченка». На окремих гілках дерев навіть зазеленіло листя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біологи розказали, чи можна їсти каштани

Як розповіла викладачка цього університету Любов Шара, такого масового цвітіння жодної осені не спостерігалося.

«Я завжди на роботу проходжу вулицею Преображенською, але стільки квітучих каштанів восени не бачила. Прикметно, що поряд ростуть дерева, які зацвіли, на яких є плоди і ті, що вже залишилися без листя. І це все одночасно!» – поділилася враженнями мешканка міста.

Екологи в осінньому цвітінні дерев природної аномалії не вбачають: це як реакція на стресові умови – зміни клімату, спекотне літо. А з певним зниженням температури каштани розквітли, сприйнявши осінь за псевдовесну. Водночас у Чернігові дедалі більше каштанів уражені шкідником – балканською міллю, тому листя в них жовтіє ще з середини літа.

Ірина Синельник

Ще статті по темі

Back to top button