Суспільство

Біологи розказали, чи можна їсти каштани

Осінь – пора достигання плодів каштанів, що є досить поширеними на Чернігівщині. Наразі в інтернет-мережах з’являється багато інформації, начебто плоди їстівних каштанів можна вживати в їжу і вони є дуже корисними.

До яких належать каштани, поширені на Чернігівщині, та чи можна вживати їх у їжу, ЧЕline поцікавився в кандидата біологічних наук Юрія Карпенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові повсихали каштани: біологи назвали причину

«У нас переважно росте каштан звичайний, у народі просто каштан. Люди практично їх не їдять, але худобі можна давати. Там у складі є гіркі речовини, крохмаль. Загалом вони не є небезпечними, просто непривабливого смаку. Порівняно навіть із тими самими жолудями, з яких наші предки робили борошно, пекли хліб і їли. Каштани ж використовувались тільки як корм худобі, зокрема свиням. І то їх дають після певної термічної обробки», – розповів Юрій Карпенко.

Щодо каштана їстівного, то це теплолюбне дерево, його батьківщина – у вологих субтропіках. В Україні зустрічається в Криму та на Закарпатті.43823269_316800192236055_436430374478807040_n

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Вкуснее съедобных жаренных каштанов ничего нет. Это вам не наши мелкие «семки».
    Однако, отведать этих каштанов можно только в Париже.
    В Чернигове я один раз покупал в тех местах, где продаются всякие орехи. Ужас. Червивые!
    На Кавказе ел, когда Кавказ был советско-общедоступным. Возможно, в Одессе есть. Наших (черниговских) каштанов есть нельзя. На них только полицаев можно вешать, как было после Великой Отечественной. Много их тогда висело на каштанах — как каштанов. И мадьяр вешали на черниговских каштанах. За карательные операции против советских партизан.

Back to top button