Суспільство

У центрі міста археологи розкопали залишки приватної садиби

Археологічні дослідження в центрі Чернігова біля «Даймонд клабу» тривають. Цього разу розкопки проводять на ділянці тротуару вже ближче до перехрестя проспекту Перемоги з вулицею Кирпоноса, повідомляє у Facebook Ігор Ігнатенко.

Хоча площа розкопок менша, ніж попередня, зате знахідок значно більше. Дослідження показали, що тут за доби Київської Русі розташовувалися приватні садиби. Про це свідчать сліди паркана, якісь ямки, в заповненні яких знайдено уламки кераміки першої половини ХІІ ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологічні розкопки на території Окольного граду в Чернігові: виявлено понад 500 артефактів

Але найбільшим і найцікавішим об’єктом є підвал будівлі початку ХІІІ ст. Оскільки котлован будівлі повністю не був розкопаний, то не можна впевнено сказати, житловим він був чи господарським. Імовірно, перед нами нижній поверх великої дерев’яної споруди. У передмонгольську добу котлован підвалу був засипаний землею зі сміттям. Саме воно і є головним джерелом інформації для науковців.

Окрім усіляких уламків горщиків, у споруді було знайдено велику кількість фрагментів скляних браслетів – жіночих прикрас кінця ХІІ – початку ХІІІ ст. (на фото – два уламки браслетів), траплялися гострильні бруски з каменю, пряслиця – важки на веретено з овруцького шиферу . На фото одне пряслице, на боку якого чи то подряпини, чи якісь знаки. Окрім того, тут знайдено два вістря стріл, кородовані пружинні ножиці (на фото поруч із розкопаною знахідкою показано подібний предмет із інших розкопок) та інші предмети із заліза, бронзи та каменю.

Розкопки потроху наближаються до перехрестя, коло якого проходила давня Любецька вулиця, тож, можливо, найцікавіші знахідки ще попереду.

Ще статті по темі

Back to top button