Суспільство

Удар блискавкою: поради від надзвичайників – як захиститись

Під час розряду блискавки температура сягає 30 тисяч градусів. Тому, якщо влучає в будівлю чи людину, наслідки в більшості випадків фатальні. Так, згідно зі статистикою, у світі за рік від удару блискавки гинуть приблизно три тисячі людей. На Чернігівщині статистика загиблих не ведеться, проте є статистика загорань будівель після розряду блискавки – так, за 2017 рік їх було 25, за цей рік – уже два.

Як убезпечити себе від удару блискавки, розказав Євген Дубина, представник прес-служби УДСНС у Чернігівській області

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блискавка палила будинки, сараї та мототехніку: наслідки стихії на Чернігівщині

«Хоч би де ви були, завжди варто вимкнути ваші мобільні телефони. Вони в будь-якому випадку можуть притягувати блискавку. Якщо ви вдома, треба зачинити всі двері та вікна. Особливо небезпечні протяги – вони притягують так звану кулькову блискавку. Надалі варто вимкнути всі електроприлади, антени, тобто будь-які струмоприймачі. На вулиці треба уникати високих дерев, металевих парканів, дерев, які ростуть біля стін. Узагалі триматись подалі від металевих конструкцій», – розказує Євген Дубина.

У лісі чи полі радять уникати пагорбів, триматись низин. Оминати поодинокі дерева, особливо високі. Під час блискавки намагатись бути на сухому. Також не можна лягати на землю всім тілом, треба стояти на ногах. Також краще не використовувати парасольки з елементами металу. Коли починається блискавка, варто вийти з води, під час руху на велосипеді чи мототранспорті обов’язково зупинитись. Ті, хто рухається в автомобілях, перебувають у безпеці, адже було доведено, що при ударі блискавки роль громовідводу бере на себе гума автомобіля, через яку розряд іде в землю.

«До найбільш небезпечних дерев, у які може вдарити блискавка, належать дуб, тополя, сосна, ялина. До найменш небезпечних – верба, клен, кущі. В лісі чи в полі варто уникати місць, де вже були зафіксовані удари блискавки, там земля має підвищену провідність», – пояснює надзвичайник.

Загалом фахівці зі служби надзвичайних ситуацій радять людям не нехтувати найпростішими правилами безпеки під час блискавки, адже від їх дотримання залежить збереження життя і здоров’я кожного.

Ще статті по темі

Back to top button