Суспільство

Українська й англійська: пенсіонери в Чернігові вивчають мови

Знання мов у сучасному світі відкриває багато можливостей, зокрема для спілкування, здобуття нових знань, подорожей, і за бажанням, заробляння грошей. Причому нині запит на вивчення мов є від людей різних вікових категорій. Цікаво це й пенсіонерам у віці від 60 років. Тож не випадково при Чернігівському міському територіальному центрі соціального обслуговування з 2011 року діє Університет третього віку. І зокрема дуже популярними є мовні факультети. Зокрема на новий навчальний рік, що стартує в жовтні, набирають студентів на факультети української мови, українознавства, англійської мови (для тих, хто вивчав англійську раніше).

«Студенти можуть вибрати якийсь один факультет або ходити одночасно на всі, тобто як у кого виходить і яке в кого бажання. Англійську мову ми викладаємо з допомогою методу «рівний – рівному». Наша одна отримувачка соціальних послуг – у минулому викладачка англійської мови в школі, вона погодилася безкоштовно вести цей курс. До речі, цей факультет у нас утворився доволі потужний – люди вивчають англійську, вже спілкуються, то цю справу продовжуємо. І приймаємо на цей факультет людей, які вже хоч трішечки знають англійську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Став студентом у 94 роки: в Чернігові користується популярністю Університет третього віку

Українську мову в нас також читала викладачка, також наша отримувачка послуг. Цього року ми запросили нову викладачку, бо вже утворився новий факультет – українознавства. Люди захотіли більше вивчати культуру України, зокрема ми вивчаємо українське кіно. Також історію Чернігівщини вивчаємо. Викладання української мови теж відбувається на волонтерських засадах, бо ми – державна установа, не маємо чим платити зарплату. Просто укладаємо з людиною, якщо вона виявила бажання вести якийсь факультет, договір про волонтерську діяльність. І ці люди викладають у нас. Ну, і, звісно, ми самі», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Любов Ігнатікова, завідувачка відділення денного перебування Чернігівського міського територіального центру.

Оскільки Університет третього віку аж ніяк не є університетом у прямому значенні, то оцінок студентам тут не ставлять. Але відвідуваність відмічають. І якщо людина не відвідувала занять, їй не видають сертифіката про закінчення університету.

Ірина Осташко

Фото з Мережі

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button