Суспільство

Українське VS російське: яке телебачення дивляться на Чернігівському прикордонні

У громадах Чернігівщини, що розташовуються поблизу кордону з країною-агресоркою, життя особливе: сповнене тривог, страху та очікування миру й української Перемоги. А ще особливість у тому, що в деяких населених пунктах прикордоння люди роками дивилися і навіть під час широкої війни продовжують дивитися російські канали, насичені ворожою пропагандою.

Чи справді ситуація така, дізнавалися в громадах.

Олександр Артюшенко, староста Тур’янського старостинського округу, каже, що критична ситуація з доступом до українських телеканалів була тільки в селі Єліне, яке постійно зазнає ворожих обстрілів.

«Українські сигнали глушили, а ретранслятор наш не настільки потужний, щоб перебити російські сигнали. То люди дивилися російські телеканали. Але це було ще раніше. Місцеві тоді пояснювали, що подивляться концерти та й усе. А однобоку політику, що там поширюють, не дивилися. Ситуація така через те, що люди вибирали канали, які були, бо українські – недоступні», – пояснює староста.

За його словами, особливо в невигідному становищі були жителі, які користувалися приймачами Т2, бо могли зловити лише російські телеканали. Натомість тим людям, що мали «тарілки», тобто супутникове телебачення, були доступні деякі українські канали, тож мали можливість вибирати, що дивитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий місцевий конкурентоспроможний продукт: у Прилуках реалізовують проєкт «Віртуальний спадок» (Фото)

«Нині в цьому населеному пункті майже немає людей, бо село під обстрілами і жителі повиїжджали. А серед тих, хто залишився, може, в кількох людей є телевізори. Але я також їх запитував, то кілька сімей сказали, що телевізор узагалі не дивляться, бо не до нього, треба на городі поратися. А інші кажуть, познаходили якось українські канали, то новини подивляться та й усе.

А в нас у Тур’ї, де ми знаходимося, не було ніколи проблем із телебаченням. Українські канали люди дивилися та дивляться», – розповів Олександр Артюшенко.

Жителям Староборовицького старостинського округу в цьому питанні пощастило більше.

«У нас у Старих Боровичах ситуація нормальна, перебоїв немає. Скарг немає і заявок нема, щоб щось змінювати. І взагалі проблем з українськими каналами в нас не було.

Усі дивляться все українське – телеканали, новини, публікації в інтернеті, причому люди переважно дізнаються новини з інтернету», – зазначає Алла Шевардіна, староста Староборовицького старостинського округу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button