Суспільство

Український паспорт у топ-30 світового рейтингу

Passport Index щороку формує рейтинг усіх країн світу, громадяни яких володіють паспортами. Місце у рейтингу залежить від результатів порівняння офіційних державних документів за принципом свободи доступу їх власників до інших країн. Український паспорт у 2018 році посів 28 сходинку. Про це інформував сайт Passport Index.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський університет потрапив до престижного рейтингу

Що таке Passport Index? Це щорічний класифікатор країн за принципом доступу їх громадян до інших країн. Рейтинг укладає міжнародна консалтингова компанія Henley & Partners спільно з Міжнародною асоціацією повітряного транспорту ІАТА з 2006 року. Наразі він містить інформацію із 219 країн та територій світу. Індекс візових обмежень вираховується для усіх країн, які перебувають у базі даних ІАТА. Враховується можливість візиту дорослого громадянина країни до інших країн з можливістю перебування там довше за три дні. До слова, службові чи дипломатичні паспорти не враховуються, як і інші типи документів, окрім паспорта.

Перше місце в рейтингу займає паспорт Об’єднаних Арабських Еміратів. Цілком справедливо, адже громадяни ОАЕ можуть відвідати без віз 167 країн. До результату у 100% залишилися тільки 31 країна. Утім, усі шанси наступного року наздогнати або й випередити Емірати мають країни, що перебувають на другому місці – це Сінгапур та Німеччина. Їхні громадяни можуть без використання віз сміливо їхати до 166 країн світу.

На третій позиції одночасно Данія, Швеція, Фінляндія, Люксембург, Франція, Італія, Нідерланди, Іспанія, Норвегія, Південна Корея та Сполучені Штати Америки. Вони відстали теж тільки на один крок – громадяни цих країн можуть безперешкодного відвідати 165 країн.

Українці ж мають змогу відвідати без використання віз 131 країну, з яких у 89 країн можна подорожувати повністю без віз, а у 42 – без перешкод оформити візу за фактом прибуття. І ще для візиту у 67 країн світу громадянину України потрібно оформляти спеціальні дозвільні документи заздалегідь.

Ще статті по темі

Back to top button