Суспільство

Укуси мошок і комарів: розчухати не можна терпіти

Почервоніння, свербіж, набряк, нестримне бажання розчухувати уражене місце та винищити всіх отих кровососів, що не дають насолоджуватися літом. Якщо вам знайомі ці відчуття, то комарі та мошки допекли вас до печінок. Змиритися з цим неможливо, тому читайте, що робити, якщо вас уже покусали комарі та мошки.

Не читайте цю статтю, якщо на вашому тілі немає жодного укусу комахи! Поки ми готували цю статтю до публікації, то всі мимоволі чухалися;-)

Характерними ознаками укусу комарів та мошок є сильний свербіж, з’являється припухлість і почервоніння в місці укусу. Якщо вкусила чорна мошка, то неозброєним оком можна побачити невеличку дірочку, бо мошка буквально вигризає плоть, виділяючи отруйну слину, у складі якої міститься цілий комплекс білкових речовин, потрібних для перетравлювання їжі цих мошок. І саме слина мошки зумовлює дуже сильну алергічну реакцію. Хоча є «щасливчики», які й на звичайний укус комара мають сильну алергічну реакцію.

Симптоми алергічної реакції, за яких (особливо, якщо це сталося з вами вперше) потрібно негайно звернутися до лікаря:

  • Задишка та утруднене дихання, біль у грудях.
  • Сильний набряк, що може поширитися на губи та язик, ділянки очей.
  • Запаморочення.
  • Нудота.

А як мінімізувати простішу реакцію на укуси комарів і мошок, ми вас навчимо в цій статті.

Для покращення стану шкіри після укусу комах в аптечній мережі є багато безрецептурних препаратів, але, звісно, у воєнний час, їх асортимент може суттєво зменшитися. Якщо ви прибічник лікування аптечними засобами, то просто поцікавтесь у провізора, що є в наявності. І не забудьте про антигістамінні препарати, які зменшать бажання розчухувати уражені місця. Особливо стежте за дітьми, яким важко терпіти свербіж і вони можуть занести додаткову інфекцію в ранку. Навчіть їх не роздирати нігтями місця укусу, а погладжувати, хай навіть інтенсивно, подушечками пальців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як здолати комарів і мошок народними засобами

Народні рецепти від укусів комарів та мошок.

Усі народні засоби спрямовані на те, щоб зняти свербіж і подразнення шкіри. Насамперед, як тільки ви відчули, що вас покусали комарі та мошки, промийте рану прохолодною водою з милом і промокніть серветкою або м’яким рушником. У жодному разі не розтирайте місце укусу, бо тоді збільшиться зона ураження. Також можете зробити холодний компрес – він запобігатиме поширенню реакції та зніматиме набряк.

Найпопулярніші засоби від укусів комарів і мошок

Содовий розчин: у 100 мл кип’яченої води, охолодженої до кімнатної температури, розчиніть 1 ч.л. соди. Цим розчином протріть усі запалені місця. Також його можна використовувати для компресів, накладаючи на 10-15 хвилин.

Зубна паста з м’ятою: наносьте її тонким шаром на шкіру і вона принесе миттєве полегшення, бо завдяки ментолу охолоджуватиме та зніматиме свербіж. Можна наносити її до п’яти разів на добу.

Настій ромашки та м’яти: 1 ч.л. сухої ромашки та 1 ч.л. м’яти залийте окропом, залишіть настоюватися з пів години. Процідіть та охолодіть. Обробляйте цим настоєм подразнену шкіру. Можете заморозити у вигляді кубиків – і тоді засіб подіє швидше.

Бальзам «Зірочка»: він допомагає як відлякати комарів та мошок, так і впоратися з їх укусами. Просто намажте тоненьким шаром уражене місце та прилеглу ділянку.

Серед інших народних рецептів від укусів комах також трапляються: сік або подрібнене листя петрушки, подорожника, м’яти, меліси; примочки з оцту в пропорції з водою 1:1; застосування 72-відсоткового господарського мила тощо.

Чим ви рятуєтеся від укусів? Можливо, маєте ще якісь давніші і не менш дієві рецепти.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button