Суспільство

Як здолати комарів і мошок народними засобами

Два актуальні запитання цього літа: коли Україна переможе та як убезпечитися від укусів комарів і мошок. І якщо з вирішенням першої проблеми ми покладаємося на Бога та ЗСУ, то з другою доводиться давати раду власними силами.

Комарі та мошки – це та ложка дьогтю в діжці меду, що добряче псує радість від літніх днів і затишних вечорів. Бо з настанням вечора хочеться сховатися вдома, зачинивши двері та вікна, щоб не відмахуватися від кровососних ненажер, наслідки укусів яких можуть бути не лише неприємними, а й доволі тяжкими. Звісно, на полицях магазинів завжди вистачало різних засобів, які не дозволяють комахам наближатися до вас, але зараз із їх постачанням, а то й виробництвом, на жаль, є труднощі, тому треба згадати рецепти мудрого українського народу.

Якими народними засобами відлякують комарів і мошок.

Найпопулярнішими у боротьбі з комарами та мошками є ефірні олії чайного дерева, евкаліпта, м’яти, гвоздики, чебрецю, герані або лаванди.

Варіанти застосування:

  1. Змішати 20 крапель будь-якої олії з 20-30 мл будь-якої базової олії та наносити отриману суміш на відкриті ділянки шкіри. Також можна додати олію до крему для тіла чи рук.
  2. Якщо маєте вдома аромалампу, то поставте її з будь-якою «антикомариною» олією біля відкритих вікон.
  3. Важливо знати: не можна наносити чисту ефірну олію на тіло – матимете опік. А от на тканину можна. Тому просочіть сумішшю ефірних олій серветку і на ніч покладіть її поруч із ліжком.

Якщо ефірної олії вдома не водиться, а боротьбу з комарами та мошками ви хочете розпочати просто вже, то використовуйте прянощі – бутони гвоздики, комахи цього запаху терпіти не можуть.

Варіанти застосування:

  1. Столову ложку бутонів гвоздики залийте склянкою холодної води, на повільному вогні доведіть до кипіння й охолодіть. Отриманий настій можна наносити на тіло, обприскувати ним одяг.
  2. Розріжте лимон навпіл і густо повстромляйте в нього бутони гвоздики. На середнє за площею приміщення вистачить одного лимона. І жоден комар, жодна мошка не потурбують вас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Крилаті терористи»: як рятуватися від комарів і мошок? (Відео)

Ще один варіант боротьби з мошками та комарами сподобається любителям здоби. Тому що це – ванілін (не плутати з ванільним цукром). Особливо мошки терпіти не можуть цього запаху, але й комарі та комарихи теж не в захваті.

Варіанти застосування:

  1. Розведіть чайну ложку ваніліну на склянку води — і лосьйон готовий. Змочіть ним ватний тампон і протріть відкриті ділянки шкіри, обприскайте одяг, приміщення.
  2. Ванільний порошок у кількості 0,5 ч.л. додайте до 50-грамової баночки дитячого крему – і це теж допоможе відлякати настирливу мошку.

І наостанок пропонуємо вам ще кілька дієвих засобів для відлякування комарів.

Полин, пирій і валеріана. Жменю подрібнених коренів залити літром води, довести до кипіння та настоювати в термосі впродовж щонайменше години. Процідити розчин, охолодити й обприскати себе з ніг до голови. Щоправда, якщо у вас є кіт, то ви можете відчути до себе підвищену увагу домашнього пухнастика.

Камфора. Усі засоби, що містять камфору, можна наносити на тіло, щоб жоден комар чи мошка і не наближалися до вас. А якщо в приміщення налетіло багато комарів, то додайте кілька крапель камфорної олії чи іншого камфоровмісного засобу в окріп і ще додатково пару хвилин прокип’ятіть. Втеча комарів гарантована.

Бальзам «Зірочка». Саме той, що від багатьох хвороб, а виявляється, ще й від комарів та мошок, бо в його складі є гвоздикова, корична, евкаліптова та м’ятна олії. Щоправда, для малих дітей та алергіків використовувати його не варто.

Лимонний базилік. Його використовують для захисту дітей до року. Найпростіший варіант – взяти кілька листочків базиліка, розім’яти їх у пальцях, а потім покласти біля дитини. Їхньої дії вистачить на дві години. Для більш тривалого захисту треба подрібнити великий пучок рослини, залити окропом, настояти до цілковитого охолодження. І обприскувати кожні три години тіло та одяг.

А чим ви користуєтеся для захисту від комарів та мошок? Що пробували з перелічених варіантів і що найкраще допомогло?

У нашій наступній публікації розкажемо, чим рятуватися, якщо про захист від комарів та мошок ви дізналися надто пізно і тепер усуваєте наслідки: почервоніння, свербіж та набряклість.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button