Суспільство

Упродовж літа на Чернігівщину може потрапляти пісок із Сахари

Уже двічі за квітень разом із повітряними масами до України потрапляв пісок із Сахари. Вперше це було в перших числах місяця, вдруге – минулого тижня.

Щоправда, чернігівці відчули все це на собі лише раз, 3 квітня, коли було доволі вітряно та спостерігалася курява.

Вдруге африканський пісок до Чернігова не дістався, але випав із дощем у Києві, Херсоні, на Миколаївщині та Черкащині.

Минулого тижня на більшій частині нашої країни погоду визначали циклони та вологі повітряні маси, відбувалося перехоплення частинок пилу краплями води у хмарах та опадах. Тому цей пил швидше вимивався з атмосфери. Між тим, у деяких районах це явище надавало хмарам жовтуватого відтінку, а самі дощові краплі, що випадали, містили цей пил і не були кришталево чистими Про це повідомляв Український гідрометеорологічний центр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний дзвін з’явився в історичному Свято-Георгіївському храмі в Седневі (Фото)

Тим часом українські кліматологи зазначають, що пісок із Сахари, який доходить до нас, – це рідкісне явище. Але так відбувається через зміни в атмосферній циркуляції. Тож, імовірно, впродовж літнього періоду повітряні маси ще не раз принесуть до України африканський пісок.

Зрозуміло, що для алергіків і людей із груп ризику додаткова запиленість повітря може позначитися на самопочутті. Тож таким людям під час піщаної куряви варто перебувати в приміщенні із зачиненими вікнами. Якщо ж все-таки необхідно бути на вулиці, то лікарі радять одягати окуляри, маски, капелюхи.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Підготувала Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button