Суспільство

Уряд вніс зміни до правил перетину державного кордону

Кабінет Міністрів України постановою від 22 серпня 2018 року № 619 вніс зміни до правил перетинання державного кордону громадянами України.

Так, згідно зі змінами виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, тепер здійснюється й у разі пред’явлення довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем.

Також виїзд дозволяється у разі тимчасового виїзду з України на строк до одного місяця під час пред’явлення рішення суду або органу опіки та піклування або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав, у якому визначено місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський нотаріус вигадав новий закон, щоб підзаробити на дітях

Окрім того, виїзд можливий без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі тимчасового виїзду з України на строк до одного місяця та більше дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на захворювання, передбачені частиною п’ятою статті 157 Сімейного кодексу України, під час пред’явлення таких документів або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав:

довідки, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем, про наявність заборгованості із сплати аліментів (у разі коли сукупний розмір заборгованості перевищує суму відповідних платежів за три місяці);

документа, виданого лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, в порядку та за формою, встановленими МОЗ (у разі коли сума заборгованості по аліментах становить понад три місяці, але не більше чотирьох місяців).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент підписав важливий для військовослужбовців закон

У разі тимчасового виїзду з України службові особи підрозділу охорони державного кордону перевіряють у Єдиному реєстрі боржників інформацію про того з батьків, який має намір виїзду з дитиною,

У разі наявності в Єдиному реєстрі боржників таких відомостей відмовляється у перетинанні державного кордону з дитиною тому із батьків, який має намір виїзду з дитиною. Службовець виносить обґрунтоване письмове рішення із зазначенням причин відмови, один примірник якого видається особі, якій відмовлено в перетинанні кордону.

Відсутність можливості перевірити в Єдиному реєстрі боржників наявність таких відомостей не може бути підставою для відмови особі у перетинанні державного кордону

Ця постанова набирає чинності одночасно із Законом України від 3 липня 2018 р. № 2475-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання”, але не раніше дня її опублікування», тобто 28 серпня 2018 року.

Джерело: Українське право

Ще статті по темі

Back to top button