Суспільство

Успішний столичний адвокат пишається своїм чернігівським корінням, яке дослідив до XVII століття

Український адвокат Роман Титикало неймовірно пишається тим, що його родовід іде від козака Титикала Ічнянської сотні. Свій родовід чоловік досліджував самотужки, причому це потребувало зусиль і часу, але справа того варта. Журналісту ЧЕline пан Роман розповів, що, оскільки народився в 1982 році в радянській Україні, то, як і багато однолітків, перебував у полоні радянських стереотипів і уявлень. Але бажання розірвати пута шаблонної історії таки виникло. А ще було неймовірне бажання зрозуміти, ким він є, звідки походить родовід. Тож почав вивчати історію України через історію власного роду.

«Як кажуть, «своя сорочка ближча до тіла», а персоналізація історії через свого діда, прадіда робить її не такою абстрактною. Здійснивши багаторічні дослідження історії власного роду Титикало, в мене з’явилось стійке відчуття, що Україна для нас не є чимось уявним чи абстрактним, а це рідна земля, за яку боролися цілі покоління українців з конкретними іменами та прізвищами, які поклали свої життя, відстоюючи право на державність і незалежність, хоч як би пафосно це звучало. Доволі часто про історію України розповідають широко, намагаючись охопити більше і все узагальнити, але так втрачається найцікавіше – деталі та життя звичайних людей», – розповідає Роман Титикало.

Тож чоловік вирішив діяти. В 2011 році він зробив перший запит до чернігівського обласного архіву. Через якийсь час отримав відповідь, що його прадід Миколай Сергійович Титикало, який народився 22 лютого 1904 року, був реєстровим козаком, а це, відповідно, значною мірою визначило напрям багаторічних досліджень. Що, до речі, було непросто, але результат є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові на Ремзаводі живуть кролики (Відео)

«Відповідно до ревізії 1732 року серед козаків міста Ічня записані: в категорії «козаки можніє грунтовіє» значиться Павло Титикало; в категорії «козаки срєдніє грунтовіє на єдином дворь хатами порознь жиючіє, отправують службу войсковую почередно» записані Яків і Федір Титикаленко; в категорії «козаки убогіє малогрунтовіє» записаний Іван Титикаленко (ЦДІАК України, ф. 51, оп. 3, спр. 19325, арк. 41, 42 зв.).

Мені вдалося встановити, що «козак можніє грунтовіє» з ревізії 1732 року та з реєстру прилуцького полку 1740 року Павло Титикало є моїм прямим предком.

Мені вдалося дослідити до козака Павла Титикала десять поколінь», – розповідає чоловік.

Хоча сам Роман Титикало народився та живе в Києві, з Чернігівщиною підтримує тісний контакт.

«Мій батько народився в Чернігові, дід – у місті Ічня, звідки і походить козацький рід Титикало.

Я багато часу в дитинстві проводив із дідусем у Чернігові всі канікули, щороку їжджу до Ічні, крім того, постійно буваю в самому Чернігові, бо маю багато родичів, з якими підтримую постійне спілкування», – зазначає він.

До речі, в столиці адвокат Роман Титикало відомий тим, що представляв інтереси мешканців Києва в захисті скверу ім. Василя Стуса від незаконного будівництва. Він також протидіяв незаконному знесенню пам’яток архітектури в Києві та його передмісті та допомагав у боротьбі за ліс Петропавлівської Борщагівки.

Роман Титикало з 2014 року разом із групою адвокатів до цього часу захищає родичів Небесної сотні, потерпілих від злочинів на Майдані у лютому 2014 року, координує проєкт із надання юридичної допомоги учасникам АТО.

Професіональний адвокат Роман Титикало за матеріалами кримінальних справ КДБ разом із журналістом руху «Чесно» надав юридичну оцінку гучним справам проти українських дисидентів радянського часу: Романа Шухевича, Левка Лук’яненка, Василя Стуса та В’ячеслава Чорновола. Цю інформацію про Романа Титикала оприлюднив у Facebook Тарас Чухліб.

140649917_1109315266188489_4359353189535717788_n

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button