Суспільство

Уже третя чернігівська родина зможе надавати послуги патронату над дітьми

У Чернігові створюється ще одна патронатна сім’я для тимчасового перебування дітей, про яких через різні причини не можуть дбати рідні. Досі в нашому місті було всього дві такі родини, обидві вони успішно виконують ці обов’язки вже більше ніж два роки.

24 березня в Чернігівській міській раді відбулася співбесіда з третьою сім’єю, яка виявила бажання надавати послуги патронату над дітьми, пройшла перевірки, відбір і спеціальне навчання. Провели її спільно представники керівництва міської ради та профільних служб, що опікуються дітьми в складних життєвих обставинах, а також фахівці цих служб. Співбесіда щодо прийняття рішення про створення патронатної родини – останній етап шляху до запровадження послуги патронату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безробітним жінкам пропонують стати патронатними вихователями

Загалом патронат – це комплексна соціальна послуга, що базується на кращих міжнародних практиках. У сім’ї патронатного вихователя дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах, надаються догляд, виховання і реабілітація. До патронатних сімей діти віком від народження до повноліття можуть поміщатися на період від трьох до шести місяців. Тобто поки або біологічні батьки подолають свої складні життєві обставини, або дитина набуде статусу сироти чи позбавленої батьківського піклування і буде влаштована в інші сімейні форми виховання (опіка, піклування, усиновлення, прийомна сім’я або дитячий будинок сімейного типу). Надання послуги патронату докладно регламентоване законодавством.

Як зазначали фахівці-учасники співбесіди, робота патронатних сімей – це дуже гарна практика для громади. У певних обставинах дітей усе-таки доводиться вилучати з рідних домівок, це серйозна психологічна травма – і саме патронатна родина дає змогу зробити її меншою. З її допомогою діти адаптуються та реабілітуються краще.

Патронатна сім’я забезпечує дитину місцем тимчасового проживання і всім необхідним. Для матеріального забезпечення цих потреб державою виділяється фінансування, яке надається як субвенція місцевим бюджетам із державного. Патронатному вихователю виплачується заробітна плата розміром 5 прожиткових мінімумів, а також надається ще два прожиткові мінімуми на дитину щомісячно – за той час, поки дитина там проживає.

Життя патронатної сім’ї і перебування в ній дітей постійно контролюються спеціальними службами. Робота патронатного вихователя – це відповідальна, напружена і складна, але дуже потрібна і благородна діяльність.

«Сказати можна тільки одне: хвала тим батькам, які виявили бажання служити такій справі», – зазначив після співбесіди заступник чернігівського міського голови Сергій Фесенко.

Підсумком співбесіди в міській раді став позитивний висновок щодо кандидатів – чернігівської родини Олени та Ігоря Андрусенків.

Наразі в Чернігівській області функціонують 10 патронатних родин. А в Україні загалом таких сімей 182.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button