Суспільство

​В Україні планують закрити кожну третю тюрму

На думку міністра, варто відмовитися від практики, яка передбачає основним методом покарання злочинців позбавлення волі, передає Радіо Свобода.

«Позбавляти волі мають лише невелику кількість осіб, дуже обмежено. Тому що це, по-перше, неефективно, по-друге, дуже дорого. Людина, яка виходить з місць позбавлення волі, а вона не пристосована до життя, і вчиняє злочини знову. Тюремна система не виконує свою функцію», – вважає Малюська.

Натомість замість ув’язнення міністр пропонує застосовувати до злочинців програми корекції, часткову ізоляцію чи обмеження пересування за допомогою електронного браслета, як це роблять у країнах Європи.

«Ключова реформа, яку ми задумали – ми будемо шукати фінансування, можливо, донорське, для того щоб побудувати кілька тюрем за зразком тієї ж Норвегії, сучасні, зручні, ефективні тюрми, які використовують небагато енергії, енергоефективні, де дійсно можна було би реально працювати з ув’язненими, які потребують ізоляції», — заявив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині скоротять чиновників у районних держадміністраціях

За даними міністра, фінансування пенітенціарної системи нині забезпечене на 30%. Точних прогнозів, коли саме почнеться реформування пенітенціарної системи, міністр на дає. Щоб побудувати нові тюрми, Україні в тому числі знадобиться іноземне фінансування.

Ще статті по темі

Back to top button