Суспільство

В Україні Уряд планує скасувати “Книгу скарг і пропозицій”

Уряд України планує скасувати книгу відгуків та пропозицій як недієвий інструмент захисту прав споживачів. Відповідний проект постанови підготували у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ), повідомляє прес-служба відомства.

Зазначається, що у європейській практиці такого інструменту контролю роботи підприємств, як «книга скарг», немає.

«Книгу відгуків та пропозицій запроваджено ще в Радянському союзі, і на той час вона була майже єдиним засобом контролю за підприємствами, установами та організаціями, які надавали послуги громадянам. Зараз вона не є дієвим інструментом для захисту прав та вводить споживачів в оману», – зазначили у прес-службі.

У МЕРТ додають, що із прийняттям закону України «Про звернення громадян» доцільніше спрямовувати особисті електронні чи письмові звернення бізнесу. Саме на ці звернення компанії зобов’язані відповідати у встановлений законодавством термін.

«Іншим недоліком книги відгуків та пропозицій є те, що громадяни мають вказувати свої персональні дані (адресу, номер телефону, інше). Оскільки доступ до цього інструменту має кожен, персональні дані можуть бути використані недобросовісним бізнесом чи шахраями», – констатували в міністерстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Морозиво в Україні небезпечне: як обманюють покупців

Крім того вимога щодо ведення такої книги створює зайвий тиск на добросовісний бізнес. За розрахунками загальні витрати на адміністрування цього регулювання для бізнесу складають приблизно 125,6 млн гривень у рік.

«Крім того, штраф від Держпродспоживслужби може накладатися навіть не через факт порушення прав споживачів, а просто у разі неправильного оформлення книги», – резюмували в МЕРТ.

Підприємцям натомість рекомендується надавати перевагу іншим каналам, таким як електронним зверненням, гарячим телефонним лініям, завдяки яким можна швидко отримати відповідь чи відстежити статус звернення.

РБК Україна

Ще статті по темі

Back to top button