Суспільство

В управлінні охорони здоров’я прокоментували ситуацію з дитиною, хворою на туберкульоз

Сьогодні, 31 травня, стало відомо, що у Чернігові уроки у 35-й школі відвідувала дитина з відкритою формою туберкульозу.

Новина викликала обурення серед чернігівців, зокрема батьків учнів 35-ї школи, та паніку.

Аби з’ясувати  ситуацію та дізнатися, чи загрожує вона іншим учням школи, яка є найчисельнішою у Чернігові, журналісти ЧЕline звернулися до начальника Управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Владислава  Кухаря.

«Ніякої відкритої форми туберкульозу у цієї дитини і будь-яких інших немає, дитина хвора на закриту нелегеневу форму туберкульозу, тобто вона не виділяє живих паличок Коха. Легені у дитини чисті, у неї не туберкульоз легенів. Який саме, я не маю права розголошувати», — розповів Владислав Кухар.

За словами очільника управління охорони здоров’я, дитина була обстежена не через захворювання, а з профілактичною метою. Після туберкулінової проби реакція виходила за межі граничної норми. Після цього дитина одразу ж була направлена на дообстеження до тубдиспансеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конфлікт через шкільну уніформу: батьки чернігівської школи обурилися шкільним правилам

«Все відбувалося згідно з чинним законодавством. При такій формі захворювання дитина загрози для навколишніх не становить і може відвідувати навчальний заклад, — зазначає Владислав Кухар. — Зі 170 дітей, які були з хворою дитиною поряд, так би мовити, контактних тільки 3. Вони будуть направлені на обстеження до диспансеру».

Іншим дітям, згідно з приписом санстанції, буде проведено туберкулінодіагностику. Інформуватимуть батьків цих дітей через дільничну мережу поліклінік за місцем проживання дитини.

Законодавчо при такій формі захворювання, яка була виявлена у цієї дитини, проводити якісь додаткові заходи у приміщенні, у цьому випадку класі школи, де безпосередньо навчалася дитина, не потрібно, але, відзначив Владислав Кухар, санстанція вивчає це питання і якщо вирішить, що такі заходи необхідні, то це буде зроблено.

За інформацією, наявною у начальника управління охорони здоров’я, школа інформувала батьків про ситуацію, однак батьки, опитані журналістами ЧЕline, дізналися про це здебільшого з соцмереж.

Директор 35-ї школи Наталія Фара від коментарів відмовилась, посилаючись на те, що дане питання у компетенції медичних працівників.

Інформація щодо батька дитини, через нерозголошення діагнозу, залишається непідтвердженою.

Ще статті по темі

Back to top button