Суспільство

В’ячеслав Кауфман: «Хочу відродити колишню славу Новгорода-Сіверського»

Новгород-Сіверський на Чернігівщині є містом обласного значення. Але за своєю суттю це тихе провінційне містечко, щоправда, зі славетним минулим. Нині ж настав час відродити його давню велич. За умови професіонального підходу й правильних менеджерських рішень край можна перетворити на потужний промисловий кластер. Принаймні, це ставить собі за мету знана та шанована в Новгороді-Сіверському людина – В’ячеслав Кауфман, який має намір балотуватися на голову громади.

Усе життя В’ячеслава Кауфмана пов’язане з Новгородом-Сіверським. Залишав місто лише під час навчання в Брянському будівельному інституті, де успішно закінчив будівельний факультет. Здобув В’ячеслав Маркович і другу вищу освіту – закінчив Академію державного управління при Президенті України.

В’ячеслав Кауфман безмежно закоханий у рідну землю, де він з’явився на світ. Тому йому ніколи не спадало на думку шукати щастя і кращої долі в інших містах або країнах.

«У 1986 році закінчив інститут і цього ж року сталася аварія на Чорнобильській атомній станції. Зважаючи на таку ситуацію, мене залишали працювати в Брянську. Але я повернувся назад до Новгорода-Сіверського. Бо це місто, звідки я родом, тут жили мої діди і прадіди по батьківській лінії. Без цього міста свого життя не уявляю», – пояснює В’ячеслав Кауфман.

Повернувшись до Новгорода-Сіверського, молодий фахівець пішов працювати в будівельну організацію – Новгород-Сіверську ПМК-86, яку очолив у 1988 році.

«До 2004 року так і працював, допоки не призначили головою Новгород-Сіверської райдержадміністрації. Потім разом із президентством Леоніда Кучми мої повноваження закінчилися. Повернувся назад до будівельної організації, пропрацював три роки і знову мене призначили головою райдержадміністрації, вже при президенті Ющенку. Потім із припиненням його повноважень закінчились і мої. Трішки був помічником народного депутата. А через деякий час обрали головою районної ради», – розповів чоловік.

За час його роботи на посаді зроблено чимало добрих справ для району.

Першочерговим завданням стало наповнення районного бюджету. Зважаючи, що основним джерелом доходів є використання земельних ресурсів, основна увага приділялася збільшенню відсотка орендної плати із 3 до 12 і більше, а також інвентаризації земель. Був впроваджений постійний контроль та аналіз за надходженнями до місцевих бюджетів, за результатами вживалися заходи впливу на платників податків і збори. Це дало можливість кожного року перевиконувати бюджетні показники, а додаткові кошти спрямовувати на вирішення нагальних проблем громад району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін змінив порядок державної реєстрації, перереєстрації та зняття з обліку транспортних засобів

Завдяки  цілеспрямованій роботі В’ячеслава Марковича впродовж не одного року та за підтримки президента України Леоніда Кучми вдалося, попри всі перепони, відстояти Новгород-Сіверський як центр новоствореного району. Чимало зусиль було докладено і для збереження Центральної районної лікарні як опорної в Чернігівської області та покращення її матеріально-технічної бази.

На сьогодні завершується реконструкція приймального відділення центральної районної лікарні, що буде оснащене сучасним медичним обладнанням.

Також районною радою було прийнято низку програм для покращення соціального становища наших жителів, розвитку інфраструктури, підтримки комунальних закладів і установ, на реалізацію яких було використано 8,1 млн грн.

Також відремонтовано 98 км доріг (у т.ч. 37 км ямкового ремонту); три мости через річку Віть, біля сіл Кудлаївка, Дігтярівка, розпочато ремонти 4 мостів біля сіл Стахорщина, Лизунівка, Ларинівка та через річку Десна; побудовані внутрішні санвузли в трьох загальноосвітніх закладах, на покращення матеріально-технічної бази шкіл було залучено майже 19 млн грн, у т.ч. 10,5 млн грн з районного бюджету; проведено реконструкцію та будівництво котелень у Смяцькій, Гремяцькій ЗОШ І-ІІІ ст., Дігтярівському НВК, придбано 8 шкільних автобусів, із них 5 нових на умовах співфінансування з районного бюджету. І ще зроблено багато чого іншого.

Нині В’ячеслав Маркович має намір балотуватися на голову Новгород-Сіверської громади від партії «Наш край».

«Я з цією командою, бо мав дуже хороші стосунки з Валерієм Миколайовичем Давиденком. А після його смерті, в пам’ять про цю щиру і добру людину, просто не маю права змінити свого вибору. Хоча отримував пропозиції від інших політичних сил, але зрадити своїх переконань не можу», – пояснив свій вибір пан В’ячеслав.

В’ячеслав Кауфман хоче стати головою громади, бо має неабиякий управлінський досвід і знання. До того ж, у разі обрання отримає суттєво більше можливостей і повноважень для втілення в життя намірів із розвитку громади та покращення життя людей. Адже голова райради – це більше представницька посада. Натомість у голови громади розв’язані руки для багатьох добрих починань.

«У нашій громаді живуть найдобріші і найщиріші люди. І Новгород-Сіверський для мене – найкращий куточок на землі. Це історична місцевість. Свого часу тут було багато інтелігенції. Принаймні, до 80-х років ХХ сторіччя. Але з часом усе це віджило. І потроху Новгород став провінційним містечком. Тож треба докласти зусиль, аби повернути йому колишню славу. Нове покоління інтелігенції треба виховувати з пелюшок. І для цього потрібно створити належні умови для навчання і розвитку дітей», – зазначив В’ячеслав Кауфман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителів Чернігівщини закликають підтримати номінацію українського борщу до списку ЮНЕСКО

За словами пана Кауфмана, найбільша біда Новгорода-Сіверського – це відсутність робочих місць, гідних зарплат і поваги одне до одного. Проте й таку ситуацію він намагався змінити.

«Свого часу у 2014 році хотіли збудувати цементний завод. Але змінилася влада в країні. І на цьому все заглухло. Хоча вже був майданчик під будівництво і домовленості. І разом із головою ОДА мали їхати укладати угоду, але так не сталося. Тож наші партнери-китайці поїхали будувати завод до Білорусі, який успішно збудували, зараз він працює. Нині на ньому успішно працюють 500 людей», – повідомив він.

Та в Новгороді-Сіверському не втрачають надії і вірять, що іноземні інвестиції все ж зайдуть і омріяний завод таки збудують.

«За словами керівника місцевого заводу будівельних матеріалів, нині тривають перемовини з інвесторами. Йдеться про інвестиції 200 мільйонів доларів. Тільки уявіть, який потужний сплеск розвитку буде для громади, якщо проєкт реалізуємо. Передовсім це робочі місця і податки. Іноземні інвестиції врятують нашу громаду. Та над цим треба працювати, це дуже серйозна і відповідальна справа», – заявив В’ячеслав Кауфман.

Крейдяні поклади – це не єдине, чим Новгород-Сіверський може бути цікавий іноземним інвесторам. Північ Чернігівщини унікальна ще й своєю історичною спадщиною та мальовничою природою. Тому тут також усерйоз розглядають розвиток зеленого туризму із розбудовою належної інфраструктури.

Поділився пан В’ячеслав й іншими планами на найближче майбутнє.

«Найперший крок, який зроблю, якщо люди висловлять мені довіру, – об’єднаю довкола себе депутатський корпус для подальшої плідної роботи на благо громади. Адже потрібно забути про партійні розбіжності і працювати. Насамперед треба зберегти усе, що на сьогодні є в громаді. Усі виробництва, які на сьогодні можуть працювати. Обидва м’ясокомбінати забезпечити роботою. Налагодити реалізацію продукції, яку вони можуть випускати», – сказав він.

Насамкінець варто зазначити, що В’ячеслав Кауфман – хороший сім’янин. Одружений, має двох дорослих дітей, сина та доньку, які працюють у Києві, та двох онуків.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button