Суспільство

Вчені виявили рештки нового виду динозаврів

У Китаї на будівельному майданчику виявили незвичайно цілісні скам’янілі рештки нового виду динозаврів. Скелет із піднятою головою із дзьобом і розправленими пір’ястими крилами був законсервований у застиглій багнюці, у якій істота загрузнула 72 мільйони років тому.

Новий вид отримав назву Tongtianlong limosus – «мулистий дракон на шляху до раю». Про знахідку розповіли у журналі Nature Scientific Reports.

«Його знайшли на будівельному майданчику робітники, коли займалися підривами схилу, тож вони ледь не висадили цю знахідку у повітря», — заявив палеонтолог із університету Единбурга Стівен Брюсетт.

Науковці вважають, що динозаври можуть бути прямими предками сучасних птахів. І хоч кілька частинок скелета таки не оминув підрив, враховуючи, за яких умов його виявили, рештки у більшості доволі цілісні.

«Він розміром із вівцю і належить до групи дуже розвинених птахоподібних пір’ястих динозаврів під назвою Oviraptorosauria», — сказав Стівен Брюсетт. Це була остання група динозаврів, яка поширилася перед падінням астероїда, який знищив цей вид, зазначив він.

Науковці кажуть, що знайдені рештки дуже важливі для розуміння еволюційного переходу між динозаврами і птахами.

Ще статті по темі

Back to top button