Суспільство

Вчительські гроші: чи вистачає коштів на зарплату педагогам у громадах Чернігівщини

Наприкінці минулого року заклади освіти Сновської громади отримали своєрідні «новорічні привітання» – розпорядження з міської ради «Про заходи з економії коштів освітньої субвенції та коштів місцевого бюджету».

ЧЕЛАЙН уже розповідав, що в школах, де освітній процес організовано дистанційно, запропонували з 1 січня 2024 року зменшити на 50% доплату за класне керівництво та перевірку навчальних робіт учнів. Також рекомендували не здійснювати доплату за кабінети, майстерні, спортивні зали, бібліотеки, ведення сайтів.

А під час канікул вчителів відправлятимуть на простій. Це означає, що за цей період людям виплачуватимуть не повний розмір зарплати, а лише 2/3.

Зокрема в Управлінні освіти, сім’ї, молоді та спорту Сновської міської ради зазначили, що це через те, що на нинішній рік освітньої субвенції вистачає лише десь на десять із половиною місяців. А коштів місцевого бюджету ще на менший термін.

Зважаючи на такі обставини, вирішили поцікавитися, чи аналогічною є ситуація в інших громадах області. Виявилося, що вона – різна.

Наприклад, в Остерській громаді грошей на зарплати освітянам вистачає.

«Освітянської субвенції нам практично вистачає. По забезпеченню з бюджету коштів – на чотири місяці. Але в нас є залишки коштів, які сформувалися на 1 січня 2024 року. Це більше ніж 150 мільйонів гривень. І на наступній сесії ми передбачатимемо кошти на заробітну плату за рахунок залишків. То цей рік у цьому напрямі ми закриємо без проблем. Ще й плануватимемо будівництво двох укриттів. Із виплатою заробітної плати цього року в нас проблем не буде», – розповів Леонід Мисливець, голова Остерської громади. 

Тобто в цій громаді жодних заходів економії на освітянських зарплатах не передбачається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині пропонують відправляти вчителів на простій та скасувати деякі доплати

Подібна ситуація і в Березнянській громаді.

«Не вистачає, мабуть, приблизно трьох мільйонів гривень освітньої субвенції на зарплати. Будемо дотувати своїми коштами, тобто з бюджету. Іншого варіанту немає. Можливо, держава дасть додаткову субвенцію. Хоча дуже сумніваюся, що так буде. Поки питання стоїть так, що закривати заклади та відправляти когось на простій – однозначно не збираємося», – розповів Володимир Павленко, голова Березнянської громади.

Натомість у Сосницькій громаді ситуація відрізняється. Але на простій ніхто нікого не відправляє.

«Коштів на зарплати освітянам до кінця року не вистачає. У нас така типова ситуація, бо їх постійно з року в рік не вистачає. Зазвичай наприкінці року держава кошти додає. Торік мільйон 200 тисяч гривень довелося спрямувати власних коштів, тобто бюджетних, аби закрити це питання. Цьогоріч такої можливості не буде. Бо в нас бюджету вистачає тільки на вісім місяців. А після восьми місяців почепимо замочки на двері та підемо у відпустки за власний рахунок. Наразі не бачу, як це питання вирішити. Позвільняти всіх людей під час війни – працівників клубів, ФАПів, вчителів, бібліотекарів – теж не вихід. Ми на це навряд чи підемо. Можливо, держава захоче допомогти громадам у цьому питанні. Але ми розуміємо, що нині війна, тож очікувати багато від держави теж не варто.

Нині я не вбачаю потреби відправляти когось у відпустки за власний рахунок чи на простій. Поки є залишки коштів із минулого року, їх небагато, але місяців два-три протягнемо. А там будемо дивитися, як і що», – поділився планами Андрій Портний, голова Сосницької громади.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button