Суспільство

Великодні дерева «розквітли» в ліцеї на Чернігівщині

Українські писанки – шедеври мініатюрного живопису. У писанкарстві найширше серед усіх видів декоративно-ужиткового мистецтва представлені домінантні мотиви українського орнаменту, поширені по всій території України.

Так, на уроках образотворчого мистецтва у Сновському ліцеї №1 діти знайомилися з орнаментом українських писанок «сонце», «хрест», «зірка», «сварга», «грабельки» тощо, значенням кольорів і символів. Звертали увагу на традиційне писанкарство, розфарбування за допомогою писачка, воску та нетрадиційне використання різних прийомів в оформленні прикраси для святкового столу.

«Це надихнуло учнів створити виставку малюнків для здобувачів освіти та всіх гостей нашого ліцею. У роботах діти вміло намалювали на шаблоні (яйці) петриківський розпис, кольорову графіку, геометричний і рослинний орнаменти. Так за допомогою творчого підходу дітям вдалося створити у ліцеї святковий великодній настрій», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Алла Єрмоленко, директорка ліцею, заслужений вчитель України, кандидат педагогічних наук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безкоштовно скористатися швейною машинкою можна в бібліотеці на Чернігівщині

Усі небайдужі продовжують долучатися до виставки, і вона щоденно поповнюється новими експонатами. А напередодні Великодня учні початкових класів разом зі своїми вчителями виготовили символічні писанки, якими прикрасили дерева на подвір’ї ліцею. Так, у шкільному саду «розквітли» Великодні дерева.

Відомо, що традиція прикрашати до Великодня гілки дерев і кущів писанками має давнє походження, адже яйце – древній символ життя, тому Великоднє дерево також називають «деревом життя». Це символ оновлення, воскресіння, пробудження, відродження. Понад 200 писанок прикрашають Великодні дерева в Сновському ліцеї №1, а гігантські писанки, розписані вчителями, створили великодній інтер’єр для святкової фотозони.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Сновський ліцей №1

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button