Суспільство

Весняна повінь на Чернігівщині переноситься

Весняна повінь на Чернігівщині відтерміновується. Спершу її прогнозували в першій декаді квітня, утім, за останніми спостереженнями обласного Гідрометцентру, а також Деснянського басейнового управління водних ресурсів, водопілля може розпочатися в середині квітня.

«Усе залежатиме від розвитку весняних процесів. Наразі стримувальним фактором повені буде пониження температури вночі, і плюсова – вдень. Якщо різко потеплішає, бурхливі процеси можуть розпочатися раніше», – каже заступник Деснянського БУВР Вадим Потапенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рятувальники попередили селян про весняну повінь

Як стверджує Вадим Потапенко, Чернігівщині вже слід готуватися до великої води. Повінь у нашому регіоні очікується десь на рівні середніх показників, якщо говорити про річку Десна. Що стосується Дніпра, то позначки будуть вищі, ніж середні багаторічні, та значно вищі, ніж минулорічні.

«Справа в тому, що Дніпро увійшов у зиму вже з доволі високими рівнями води, плюс опади, які випали взимку, ще більше додали води, тому повінь по Дніпру прогнозується вище середньої. Це може призвести до обтоплення населених пунктів повеневими водами, безпосередньо тих, які знаходяться в близькості до річки, зокрема Ріпкинський район, Чернігівський район. По Десні можливе порушення транспортного сполучення в Биринській сільській раді, хоча це стається в них щорічно», – зауважив Вадим Потапенко.

За пронозами, вода на річці Дніпро в межах Чернігівської області може піднятися ще десь на 2 м. Те саме прогнозується і по Десні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщина потерпає від танення снігу

«Вже з осені Деснянське басейнове управління водних ресурсів готується до пропуску весняної повені-2018. У нас розроблено низку заходів, але більше уваги ми приділяємо практичним. Зокрема, оглядачі гідротехнічних об’єктів займаються роботою на гідротехнічних спорудах, усі ГДР готові до пропуску високої води, підняті затвори, біля всіх цих споруд постійно проводиться обколювання льоду, контроль за тим, щоб не утворювалось заторів, підготовлені руслові шлюзи на малих річках, їх 223, підготовлені стаціонарні насосні станції, створено 23 аварійно-відновлювальні бригади», – розповідає заступник начальника.

До речі, як каже Вадим Потапенко, підтоплень інженерних споруд, а також господарських будівель не прогнозується.

Ще статті по темі

Back to top button