Видатний вчений у галузі мікробіології – родом із Чернігівщини
Видатний вчений у галузі мікробіології, санітарії, епізоотології, організатор ветеринарної служби України родом із Срібного, що на Чернігівщині.
Це – Дедюлін Олександр Васильович, професор, доктор ветеринарних наук, перший директор Державного інституту наукової і практичної ветеринарії. Його колеги-сучасники зазначали, що він знав практично все про інфекційні хвороби сільськогосподарських тварин, адже все своє недовге життя (58 років) досліджував сап, туберкульоз, сибірку, хвороби свиней, ящур, сказ тощо. Неодноразово брав участь в експедиціях, спрямованих на боротьбу з холерою та ліквідацію епізоотії чуми рогатої худоби й сапу. Десятки його робіт були присвячені дослідженням методів і заходів боротьби з цими хворобами, адже від них гинули великі поголів’я худоби, що несло за собою шалені збитки для сільського господарства та тваринництва. Розробив метод щеплення проти ящуру і туберкульозу. О. Дедюліна вважають також одним із українських учених, які стояли біля витоків імунобіології.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині пенсіонерів навчають використовувати сучасні технології для комунікації і розваг (Фото)
Для нас холодильники — повсякденна річ, без якої ми, напевно, вже не уявляємо своє життя. Проте трохи більше 100 років тому до цих «диявольських машин» ставились із великою пересторогою і недовірою. О. Дедюлін присвятив багато часу популяризації холодильної справи та загальній системі роботи холодильників, опублікував низку робіт із принципів роботи холодильників, їх санітарного значення для зберігання м’яса та м’ясопродуктів, вивчення змін у м’ясі при його тривалому зберіганні у холодильнику. Навіть організував Холодильний комітет у Харкові у 1912 р. та був обраний його головою. Разом із санітарією, мікробіологією, інфекційними хворобами свійської худоби вивчав властивості м’яса. Був також визнаним експертом із м’ясознавства. Ще за роки студентства під час канікул працював у ветербурзьких різницях помічником ветеринарного лікаря та допомагав створювати Музей м’яса. У роки І світової війни Дедюлін став консультантом товариства Червоного Хреста, організував завод із вироблення м’ясних консервів для армії, на якому і сам працював.
За добу підприємство випускало понад 100 тисяч порцій. Консервування м’яса значно збільшило термін його зберігання, а відтак і покращило харчування військових. Неодноразово відряджався за кордон для поповнення знань та обміну досвідом і власними напрацюваннями, брав участь у міжнародних заходах із ветсправи. Помер Олександр Васильович Дедюлін 16 жовтня 1924 р. невдовзі після повернення із закордонного відрядження. Похований у Харкові на алеї захоронення почесних громадян міста.
Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv
Джерело: Чернігівщина туристична, за інформацією agroelita.info, wikipedia