Суспільство

Відомі чернігівці розповіли, чи почуваються щасливими

Сьогодні, 20 березня, у світі відзначають зовсім молоде свято – Міжнародний день щастя. Зазвичай цього дня проводять лекції та тренінги, учасники яких розповідають про значення щастя для людини і діляться ідеями з поліпшення побуту. Влаштовують презентації книжок, присвячених темі щастя.

Між тим, українці переживають нині не найщасливіший період, бо в державі – війна, і щодня маємо загиблих, поранених і руйнування. Але водночас українцям важливо зберегти ментальне здоров’я і навіть у непростий час знаходити приводи для радощів, бо попереду ще багато роботи з відбудови.

А чи наповнене щастям життя чернігівців?

Марина Семененко, депутатка Чернігівської міської ради

Не можу я зараз почуватися повноцінно щасливою людиною. Бо, по-перше, війна. А по-друге, я серйозно захворіла. Мені світить операція на хребті, і це позбавляє мене сил. Реально фізично погано почуваюся і нервую через те, що цю операцію потрібно буде все ж таки, напевно, робити. Тому, на жаль, здоров’я та благополуччя нашої країни – це такі дуже важливі чинники, які формують наше щастя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олександр Борисенко, відомий як «Кракен», продовжує працювати в ГУ ДСНС у Чернігівській області (Фото)

Владислав Савенок, журналіст

Вважаю себе щасливим із 16 років, з часу, коли усвідомив і почав розуміти світ, поглиблюючи знання.

Щастя приходить із розумінням, що ти можеш змінити у світі, а що поза межами твоїх можливостей. Щастя – це ж не бажати неможливого, а ще – радіти тому, що тобі дарує природа. Не поспішаючи бачити її гармонію у простих речах.

Тому щасливо вдихаю свіже повітря рано-вранці, фотографуючи Чернігів, який прокидається. Або коли проводжу ранкову чайну церемонію з онуком, розповідаючи про гармонію світу і про те, що прагне її зруйнувати. Як, наприклад, людиноненависницька ідеологія зла та звіряча агресія наших північних сусідів.

Тимур Блинець, настоятель Свято-Георгіївського храму в Седневі

Загалом так, але не в повній мірі. Тому що війна, клята війна, яка забирає друзів, знайомих…

Важко бути щасливим, коли біль і смуток, і це щодня. Якщо відкинути це, то так, я щасливий, і всім бажаю щастя!

Олександр Волощук, письменник і мандрівник

Так, я вважаю себе щасливою людиною. Для мене головні чинники щастя – це займатися своєю справою, жити власним розумом і знати свою місію в цьому світі.

До речі, в моїй крайній книжці «Выживаемость в современном мире», виданій у серпні минулого року, один із розділів так і називається: «Много ли надо человеку для счастья?»

Михайло Жирохов, військовий експерт

Так, я можу назвати себе щасливою людиною: моя родина здорова, у мене є улюблена робота. А взагалі в наших умовах дуже важко зберігати ментальне здоров’я, однак це вкрай потрібно.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button