Суспільство

Відтепер у чернігівських тролейбусах можна розрахуватись банківською карткою

Відтепер в усьому комунальному транспорті Чернігова (як тролейбусах, так і автобусах КП «ЧТУ») можна оплатити проїзд безконтактною банківською карткою. Така можливість з’явилася завдяки співпраці міста Чернігова з представництвом платіжної системи VISA в Україні та Ощадбанком. 15 січня за їхньої участі в нашому місті відбулася презентація запуску цієї системи.

«Чернігів – третє місто в Україні, що запроваджує таку новацію. Не пілотний проект, а повноцінна робота такої системи досі була тільки в Тернополі та Житомирі», – розповів директор з інноваційних рішень VISA в Україні, СНД та Південно-Східній Європі Євген Лісняк.

Про це повідомляють у прес-службі Чернігівської міськради.

Він також наголосив на двох основних позиціях. По-перше, місту це нічого не коштувало. По-друге, попри те, що новація започаткована Visa та Ощадбанком, до сплати приймають картки всіх платіжних систем і всіх банків.

Заступник керівника обласного управління Ощадбанку з роздрібного бізнесу Наталія Носенко додала, що Ощадний банк в Україні вже реалізовував можливість безконтактно розраховуватися в місцях загального доступу – наприклад, у зоопарку або «Макдональдсі». Тепер це є і в нашому місті також.

Я дуже люблю своє місто, тому рада, що Ощадбанк разом із партнерами дав Чернігову таку можливість, – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці не хочуть платити за проїзд більше

«Випробовувався в тестовому режимі такий банкінг у громадському транспорті нашого міста з 9 січня. Зауважень не виникло, все спрацьовує чітко. Пасажири сприйняли новацію, були навіть позитивні відгуки до контакт-центру, – повідомив Артем Тарасенко, директор Чернігівської транспортної компанії, оператора автоматизованої оплати проїзду в міському громадському транспорті Чернігова. – Не секрет, що одна з цілей нашої роботи взагалі – поступове переведення оплати в транспорті в безготівкову форму. Учора вже 10% розрахунків у комунальному транспорті Чернігова здійснені безготівково».

Як це працює?

Кожен кондуктор у комунальному громадському транспорті Чернігова має мобільний термінал. Банківську картку для безконтактної оплати (або телефон, якщо картка прив’язана до мобільних застосунків Apple Pay чи Google Pay) треба прикласти до віконечка терміналу. Отримати квиток.

 

Важливо!

Банківська картка має бути обов’язково сучасного зразка – з чіпом для безконтактної оплати за технологією PayPass. На таких картках є ще спеціальний символ у вигляді антени.

Банківською карткою здійснюється тільки оплата повного тарифу – 5 грн. Оскільки місто потребує чіткого обліку будь-яких пільгових перевезень, зокрема й учнівських, для пільгової оплати треба мати спеціальну транспортну картку. Для оплати проїзду в тролейбусі за тарифом 3,95 грн теж треба мати не банківську, а транспортну картку. Їх можна придбати в усіх кіосках «Чернігівпреса» або в КП «ЧТУ».

Однією транспортною карткою, як і однією банківською карткою, можна розрахуватися за кількох пасажирів. Аби повторне спрацювання не відбулося випадково, в системі є запобіжник: картка спрацьовує швидко, але не миттєво. На терміналі її треба зафіксувати та потримати. Із цією ж метою між двома оплатами однією карткою термінал робить паузу. Загалом же технологія PayPass вважається безпечною та захищеною.

Про перспективи

Керівник Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку Чернігівської міської ради Олександр Рижий зазначив: «Відповідно до прийнятої в місті Програми компенсації з міського бюджету за пільгові перевезення, з 2020 року компенсація для перевізника буде можливою тільки за наявності автоматизованої оплати проїзду. Тобто на запровадження електронного квитка приватними перевізниками ще є рік. ЧТУ здійснює в Чернігові приблизно 60% пасажирських перевезень громадським транспортом, а приватні перевізники – решту 40%».

Директор з інноваційних рішень VISA в Україні, СНД та Південно-Східній Європі Євген Лісняк наголосив: «Зараз ми беремо курс на транспортний мобільний додаток – хочемо впровадити його з можливістю придбання проїзних у мобільному додатку та їх прив’язки до банківської картки. Тобто людина зможе купити місячний проїзний і використовувати його шляхом прикладання своєї банківської картки до терміналу. До речі, це дуже новітній продукт, це буде одне з перших його впроваджень у світі. Спільно з Ощадбанком, міською владою і оператором системи, а також компанією ТОВ «Сімбол Транспорт», яка допомагає нам запроваджувати ці новітні рішення, ми хочемо запустити і відпілотувати його в Чернігові».

Ще статті по темі

Back to top button