Суспільство

Війна та культура: реалії музейно-меморіального комплексу «Лісоград» на прикордонні Чернігівщини 

Що на прикордонні Чернігівщини є село Єліне, вже, мабуть, відомо всім. На жаль, через сумні реалії, бо село дуже часто опиняється під ворожим обстрілом, і на сьогодні там залишаються жити лише кілька осіб. 

Між тим, до повномасштабного вторгнення про село Єліне також багато хто знав, насамперед через те, що там розташовується музейно-меморіальний комплекс «Лісоград», що є філією Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського. Йдеться про музей у самому селі та партизанські землянки у лісі.

До повномасштабного вторгнення «Лісоград» користувався популярністю серед туристів. Люди приїжджали сюди приватними автівками, також періодично сюди возили великі автобуси туристів у межах музейного лекторію «Дорогами рідного краю». Бо місцевість насправді дуже хороша – з лісом і напрочуд чистим повітрям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи буде церква ПЦУ відзначати Водохреща 19 січня: роз’яснення чернігівського священника

Утім, повномасштабне вторгнення все поставило з ніг на голову в усіх сферах життя і в культурній та музейній справі так само. 

«Лісоград» не працює і не приймає відвідувачів через близькість до кордону і постійні ворожі обстріли. Меморіальний комплекс оминули російські війська під час повномасштабного вторгнення позаминулого року.Музейні експонати вивезені до Чернігова ще наприкінці 2022 року, як і рухоме майно. Частина співробітників – на простої, частина звільнилася. Бо люди з села повиїжджали на більш безпечні відстані. Можливо, хтось і за межі області. Щоправда, є співробітник – завідувач філії Володимир Спасік– який періодично, коли більшменш безпечно, приїздить і оглядає, чи все ціле, бо прильоти і по селу, і по лісу трапляються», – зазначив Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

За його словами, на сьогодні землянки та сама будівля музею наразі вціліли.

Ірина Осташко

Фото – Чернігівський історичний музей ім. В.В. Тарновського

Ще статті по темі

Back to top button