Суспільство

Війна в тилу: щоденні подвиги «Центру медичної допомоги та реабілітації»

Російсько-українська війна, що четвертий рік триває на сході нашої країни, не залишила байдужими багатьох українців, які на хвилі Революції за Незалежність України хотіли, а головне – могли допомогти українській армії і таким чином зробити спільний внесок у перемогу над окупантом.

Так звана війна в тилу за роки військового конфлікту об’єднала по всій країні сотні волонтерів і благодійників, які своєю нелегкою працею роблять так, аби наші бійці були нагодовані, взуті і, головне, проліковані. Саме таким благодійником виступає чернігівська громадська організація «Центр медичної допомоги та реабілітації».

У березні 2016 року перші учасники Операції об’єднаних сил (на той момент Антитерористичної операції. – Авт.) почали повертатися додому з війни. Удома, на мирній території України, їх чекали родини, колективи, друзі. Однак те, що побачили наші військовослужбовці на війні, не могло минути безслідно – демобілізовані хлопці потребували психологічної підтримки та адаптації.

Саме тоді активісти та волонтери, об’єднавшись, вирішили створити громадську організацію, що допомагала б військовим у їхній соціалізації. Саме так і з’явилась громадська організація «Центр медичної допомоги та реабілітації».

«Волонтери центру проконсультувалися з ГО «Ресурс» і «Центром медико-психологічної допомоги», після чого спільно з «Ресурсом» була розроблена програма психологічної реабілітації учасників ООС. Для реалізації програми був закуплений необхідний інвентар, орендовано приміщення та створено всі необхідні умови для роботи спеціалістів,– розповідає керівник ГО «Центр медичної допомоги та реабілітації» Вікторія Котловська.

Нині ГО «Центр медичної допомоги та реабілітації» розширив свої послуги населенню, яке потребує допомоги. Віднедавна волонтери Центру Ігор Романенко та Наталія Назимко взялися підтримувати людей, хворих на ниркову недостатність, які потребують гемодіалізу. Зокрема, відділенню гемодіалізу подарували чотири апарати для замісної терапії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові створюють обласний центр реабілітації учасників бойових дій та членів їхніх родин

«За даними міжнародної статистики, приблизно 10% усього населення світу страждають на хронічні захворювання нирок, які в багатьох випадках призводять до інвалідності та смерті. Кількість хворих, що потребує застосування в лікуванні методів замісної ниркової терапії у зв’язку з розвитком хронічної ниркової недостатності (гемодіалізу, перитонеального діалізу, трансплантації донорської нирки) щороку зростає.

Лікування дороговартісне. На жаль, сьогодні наша держава не має можливості купувати достатню кількість необхідного обладнання,а тому ми вирішили допомагати і в цьому напрямку. Ми постійні партнери міського управління охорони здоров’я», – каже Вікторія Котловська.

КОМЕНТАРІ:

СВІТЛАНА ЮЩЕНКО, КЕРІВНИК ГО «РЕСУРС»

  • На базі «Ресурсу» група учасників Операції об’єднаних сил проходила реабілітацію за новітньою технологію. Це, зокрема, флоат-терапія, групові тренінги, індивідуальна консультація с психологом, робота на тренажері. Започаткувала це все ГО «Центр медичної допомоги та реабілітації» і, я вважаю, що це була гарна і корисна ініціатива.

ВЛАДИСЛАВ КУХАР, НАЧАЛЬНИК ЧЕРНІГІВСЬКОГО МІСЬКОГО УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВЯ

  • Я вдячний за небайдужість ГО «Центр медичної допомоги та реабілітації». Ми звернулися до них у жовтні 2017 року з проханням допомогти. Волонтери допомогли з організацією ремонтних робіт для відділення гемодіалізу, матеріально-технічною базою відділення та подарували чотири апарати гемодіалізу. Це суттєва підтримка для пацієнтів.

РЕГІНА ГУСАК, ДИРЕКТОР ЧЕРНІГІВСЬКОГО НАВЧАЛЬНО-РЕАБІЛІТАЦІЙНОГО ЦЕНТРУ №2  

Від ГО «Центр медичної допомоги та реабілітації» ми отримуємо системну підтримку. Волонтери організації вітають наших діток зі святим Миколаєм, часто допомагали знаннями, а саме – надавали тренінгову підтримку. А батькам, чиї дітки прикуті до ліжка, волонтери організації допомагали адресно. Насправді це добре, що є такі благодійники, які хочуть робити добро.

Ще статті по темі

Back to top button