Суспільство

Вирішити проблему світового голоду: чернігівець поділився власними секретами веганства

Від 1994 року у всьому світі відзначають День вегана. Прихильники цього способу життя виключають зі свого раціону не тільки м’ясо і рибу, а й решту продуктів тваринного походження: яйця, молоко, мед тощо. Вони не носять одяг зі шкіри, хутра, вовни і шовку; не користуються продуктами, які тестували на тваринах.

У Чернігові прихильників веганства теж чимало. Одним із них вже 6 років є Андрій Бец. Змінити свій спосіб життя його підштовхнуло співчуття до тварин.

«Коли я почав докладніше вивчати це питання, то з’ясував, що веганство дуже корисне навіть для екології. Наприклад, якщо тварин вирощують у промислових масштабах, то для створення пасовищ вирубають чимало дерев. А на утримання тварин іде чимало ресурсів. Наприклад, одним кілограмом м’яса корови ми можемо нагодувати трьох людей, а за витрачені на її вирощування кошти можуть наїстися сто людей. Коли я це вивчав, то подумав, що веганство може вирішити глобальну проблему світового голоду», – пояснив Андрій.

Він розповідає, що до такого способу харчування переходив поступово. Спочатку відмовився від м’яса, потім від риби, яєць і молока. Аби остаточно змінити спосіб харчування та виключити продукти тваринного походження, йому знадобився рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя без м’яса: філософія чи перепустка на лікарняне ліжко

Андрій каже, що перейшовши на веганство він став краще почуватися насамперед у духовному сенсі. Фізичне здоров’я також у нормі. Примітно, що після їжі немає тяжкості в шлунку, хоч би скільки порцій ти з’їв.

«Дехто думає, що веганство шкідливе, тому що вегани їдять рослинну їжу. А в це поняття вони вкладають виключно смажену картоплю. Тож потім розповідають, що веганство підірвало їхнє здоров’я. Натомість можна приготувати крем-суп, який насправді буде дуже корисним і поживним. Хоча іноді я собі дозволяю з’їсти і смажену картоплю», – ділиться роздумами Андрій.

Він ретельно вивчає склад продуктів, особливо прискіпливо цим займався на початку свого веганства. Тваринні білки замінює рослинними: їсть чечевицю, нут. Основу раціону Андрія становлять бобові.

74173494_558758384666519_5747644605533257728_n

«Я раніше рахував грами. Наприклад, треба 200 грамів з’їсти. То я метикував: от візьму 50 грамів кеш’ю, з них отримаю 15 грамів білка. Потім з’їм соєвий биток, з нього вийде 13 грамів. А зараз уже звик і знаю, що мені потрібно взяти на перекус», – пояснює веган.

Натомість лікарі наголошують, що веганство може бути корисним, особливо у разі лікуванні деяких хвороб. Але захоплюватись таким раціоном не варто дітям і підліткам.

Спеціалісти кажуть, що в нашій місцевості замало сонця, а це спричинює брак вітаміну D, який засвоюється завдяки жирам, отриманим з продуктів тваринного походження. Натомість веганам потрібно поповнювати його запас штучним вітаміном.

Відмовлятись від м’яса лікарі радять поступово, тобто вживати його лише кілька разів на тиждень і замінювати легшими його видами, наприклад куркою, кроликом, телятиною. А також замінювати його достатньою кількістю рослинного білка. Сюди належать усі види горіхів, бобові, броколі, багато капусти.

Андрій Бец радить спочатку добре вивчити правила базового харчування вегана, аби їсти корисні страви, а не травити організм. Він поділився рецептом свого улюбленого тофу-чізкейку без випічки.

«Для приготування нам знадобиться 500 грамів тофу, 200 грамів крекерів, один лайм, 15 фініків (якщо великі, то можна й менше– у мене маленькі були), 30 грамів рослинного масла, чайна ложка ванілі, цукровий сироп (я додавав потроху, щоб не був надто солодким, тому точно не скажу), агар-агар один пакетик (у мене – 8 грамів), рослинне молоко або вершки 200 грамів.

Крекери перебиваємо на блендері, додаємо туди масло, фініки і цукровий сироп (спочатку трохи). У форму зі знімними бортами укладаємо цю масу щільно на дно. Потім тофу відправляємо в блендер. Тим часом на вогні стоять залишки сиропу і рослинне молоко або вершки (у мене були вершки). Додаємо туди агар-агар і помішуємо постійно, щоб не було грудочок. Коли закипить, виливаємо це все в перебитий тофу, додаємо лаймовий сік і цедру. Масу виливаємо у форму, укладаємо. Трясти, треба щоб не було бульбашок. І в морозилку або холодильник на годину або дві (я ставив на дві години на балкон). Потім знімаємо борти – і готово», – поділився Андрій.

75429545_3058979070843779_7913465238446407680_n

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button