Суспільство

Вирішувати проблеми через діалог: в 10 громадах Чернігівської області розпочинається новий проєкт

Знайти порозуміння між мешканцями та іншими зацікавленими сторонами в громаді, врахувати інтереси різних груп при прийнятті рішень, побудувати стійку та продуктивну комунікацію між органами влади та жителями громади для вирішення актуальних проблем. Саме на це спрямований проєкт “Лабораторії творчого діалогу в громадах”, в якому бере участь Чернігівська область.

Проєкт спрямований на посилення діалогового підходу як важливого інструменту реалізації місцевого самоврядування в українських громадах.

На даний момент, в результаті незалежного відбору, вже було визначено 10 громад-учасниць проєкту в Чернігівській області, до них увійшли: Бобровицька, Ічнянська, Кіптівська, Любецька, Малодівицька, Менська, Михайло-Коцюбинська, Семенівська, Сухополов’янська та Холминська.

В рамках проєкту представники місцевого самоврядування з громад навчатимуться використовувати діалогові методики при проведенні консультацій з громадськістю та на практиці застосують набуті знання. В кожній з громад, які беруть участь в проєкті, застосовуючи методи діалогового підходу, будуть обрані актуальні теми місцевого розвитку, з`ясовані різні бачення вирішення місцевих проблем, відбудуться громадські обговорення із залученням всіх зацікавлених сторін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завтра понтонна переправа біля Чернігова буде закрита

Набутий досвід дозволить активніше залучати мешканців громад до процесів прийняття рішень на місцевому рівні в наступні роки, розкриє потенціал громад в процесі відновлення та відбудови, залучення додаткових ресурсів через співпрацю з державними та міжнародними фондами. Допомагатиме громадам оволодіти інструментами діалогового підходу в процесі проведення громадських консультацій місцевий координатор з нашої області Онищук Володимир, голова ГО «Альтернатива».

“Порозуміння та згуртованість всередині громади – це запорука стійкості та витривалості сьогодні в умовах інформаційних атак ворога, який різними засобами намагається розколоти українське суспільство, посіяти розбрат та зневіру. Ті громади, що зможуть вчасно та ефективно залучити нових мешканців, отримають переваги у вигляді: зменшення соціальної напруги, посилення кадрового потенціалу, залучення додаткових фінансових, матеріальних та інвестиційних ресурсів, стійкість до потенційних конфліктів в період інформаційних воєн.

Опанувавши загальноприйняті в країнах ЄС процедури та практики щодо ухвалення рішень на місцевому рівні, громади зможуть краще підготуватись до участі в програмах з відновлення України”- зазначив координатор проєкту, голова Правління Спілки «Громадські ініціативи України», Юрій Степанець.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button