Суспільство

Вирощування помідорів

Томати вирощують практично на кожному городі з розсади або методом прямої посадки у ґрунт. Розмаїття видів та сортів дає змогу отримувати врожаї у відкритому ґрунті, теплицях, умовах домашніх квартир або балкону. Вирощування помідорів не потребує особливих зусиль та надмірних навантажень, якщо городник знає та вміє користуватись засобами догляду за рослинами. Торгова марка “Аптека Садівника” пропонує інноваційні препарати українського виробництва для захисту культури від шкідників, поширених профільних хвороб, боротьби з бур’янами тощо.

Посадка в ґрунт

Рослину вирощують розсадним методом, висіваючи насіння в березні-квітні в умовах захищеного ґрунту. Вирощування розсади продовжується 45-60 діб. Кращий період для посадки помідорів на городі настає, коли температура ґрунту на глибині 10-12 см прогріється до 12-13°C, мине загроза приморозків. Для захисту від шкідників та профільних хвороб коріння розсади замочують у розчині протруйника (“АС Селектив”, “Антихрущ”, “Матадор”) на 3-4 години.

Якщо передбачаються ранні заморозки, можна зібрати великі плоди на дозрівання. Маленькі томати не годяться, бо стають несмачними.

Полив помідорів

При висадці розсади треба рясно полити рослини теплою водою, витрачаючи на кожен кущ 1 літр рідини. При подальшому догляді полив томатів проводять у другій половині доби, коли спадає спека. Обов’язково потрібно поливати кущі до розпушування ґрунту, перед обгортанням, у період формування квітконосів першого та другого грона. Бажано уникати потрапляння рідини на листя та стебло рослини.

Підживлення

За сезон потрібно 3-4 рази підживлювати томатні кущі комплексними добривами. Кращий вибір – позакореневе підживлення томатів розчином препарату “Авангард NPK+M/E Овочеві” хелатного типу. Життєво важливий комплекс мікроелементів потрапляє в клітки листя рослини через кілька годин після обприскування. Захід дозволяється поєднувати з обробкою інсектицидами та фунгіцидами.

Обробка від хвороб та шкідників

Найбільшу шкоду рослинам приносять колорадські жуки різних стадій розвитку. У період масової появи личинок шкідника потрібно обробити кущі помідорів одним із препаратів “Антиколорад Макс”, “Фас”, “АТО Жук”, “Колібріс”.

Викликає захворювання культурних рослин фітофтороз. При підвищеній вологості повітря бажано проводити профілактичні заходи захисту томатів. Найкращі результати

дає обробка посадок розчином фунгіцидів “Цілитель”, “Гарт”, “Енергодар”. Обприскування проводять кожен місяць залежно від погодних умов, чергуючи препарати.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button