Суспільство

Влаштовують ярмарки й концерти та збирають гроші на ЗСУ: культурний фронт Менської громади (Фото)

Про нашу Перемогу й мир мріють усі українці. Аби вони якнайшвидше настали, багато людей докладають зусиль. Зокрема, в Менській громаді кажуть, що через повномасштабну війну робота культурної галузі переформатувалася в культурний фронт.

У громаді – не лише в Мені, а й у селах – постійно відбуваються благодійні акції, ярмарки, концерти, на яких збирають гроші на потреби наших воїнів.

«Спілкуємося напряму з командирами та дізнаємося потреби військових. Часто просять спідню білизну, шкарпетки, килимки, консервацію, інші речі. І за можливості за кошти, які збираємо на наших заходах, купуємо те, що бійцям потрібне. Або просто передаємо гроші нашому волонтеру Олексію Прищепі. Він, до речі, збирає гроші на більш важливі для наших захисників речі – наприклад, тепловізори. Тому робота в усіх наших закладах повністю спрямована на підтримку наших військових», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Світлана Шелудько, начальник відділу культури Менської міської ради.

За її словами, нещодавно в Мені відбувся патріотичний благодійний концерт, на якому виступали всі місцеві колективи. А в центрі культурних послуг відбувся благодійний ярмарок на підтримку військових.

«Тобто починаючи з наших великих закладів і до найменших відбувається ця робота. До того ж, у всіх закладах плетуть сітки, які потрібні хлопцям, у всіх закладах збирають те, що треба – консервні баночки для окопних свічок, пиріжки випікають.

І всі хлопці, хоч би куди їздили наші волонтери, просять саме домашньої випічки. Тому кожне село випікає від себе якісь смаколики – хто пиріжки, хто що вміє. Бо домашнє – це домашнє.

У нас є маршрутка, яку відправляють туди, де перебувають наші військові-земляки. І на сесії ухвалили рішення, що ця маршруточка щомісячно здійснює адресну доставку нашим хлопцям. Приносять люди у наші заклади культури посилки, прописують, куди саме доставка. І тоді Олексій Прищепа разом із Романом Бутенком і Дмитром Шишигою розвозять», – розказує Світлана Шелудько.

Звісно, війна наклала свій відбиток і на творчість. Не випадково домінує патріотична тематика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відтепер українцям повертатимуть повну вартість залізничних квитків

«Усе, що готують наші хореографи, циркові колективи, артисти – патріотичного спрямування. Нині дуже багато таких номерів. Якраз на згаданому концерті всі номери тільки проукраїнські виконували. На концерті в нас були також присутні деякі військові, приїжджав із Києва військовий колектив.

Спочатку виступали наші дітки, а потім уже військові. Але, зрозуміло, що це все відбувалося таємно. Анонсів із міркувань безпеки не робимо. І в клубах громади заходи для військових відбуваються, але також про них ніхто не повідомляє», – інформує Світлана Шелудько.

І хоч би яким складним і трагічним був нинішній час, люди потребують духовного хліба.

«Після концерту люди підходили і казали, як уже засумували, скучили, що давно не бачили виступів наших талановитих діток, і що хоч трішечки, на годинку, відволіклися від нинішніх реалій, побули всі разом, одне одного підтримали. Люди щиро казали, що скучили за концертами. Але в нинішній час до концертної справи підходимо дуже обережно», – пояснює вона.

І як уже зазначалося, концерти й інші заходи організовують із благородною метою – зібрати кошти на потреби військових.

Збір коштів відбувається і нині, але Світлана Шелудько каже, що наразі не може розповісти, на що саме, бо під час війни не про все можна повідомляти, з чим звертаються військові.

Із того, що можна розказувати – є запити на спідню білизну та гумові чоботи, бо на дворі весняна грязюка. І завжди актуальними є збори на тепловізори, але це більше компетенція Олексія Прищепи, бо він більше взаємодіє з військовими і краще знає, що для них нині найнагальніше.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button