Суспільство

Власна водойма: як викопати ставок біля дому, не виходячи за рамки закону

До редакції Чеline звернувся житель Варвинщини. Чоловік хоче викопати на своїй присадибній ділянці водойму для власних потреб. Він поцікавився, як можна це зробити законним способом.

Як розповів заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Василь Новак, усі дії в межах населеного пункту регламентуються Земельним кодексом України.

«По-перше, треба знати, кому належать ці землі, якої вони власності та яке їх призначення. Всі дії на них здійснюються тільки за рішенням органів місцевого самоврядування. Насамперед треба звернутися до селищної ради або будь-якого органу місцевого самоврядування», – зазначив Василь Новак.

Згідно зі статтею 59 Земельного кодексу України, на власній земельній ділянці, наданій для ведення особистого селянського господарства, її власник може будувати штучні водойми. Однак забудова таких земель має здійснюватися на підставі розробленої та затвердженої землевпорядної документації, якою дозволяється змінити частину угідь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинець відповість у суді за ставок, який незаконно вирив

Зміну цільового призначення щодо земельних ділянок, які розташовані в межах населеного пункту, проводить сільська, селищна або міська рада.

Цільове призначення ділянок, які розташовані поза межами населених пунктів, змінюють райдержадміністрації. Якщо ділянка не входить до меж району, то зміною цільового призначення займається обласна державна адміністрація.

Аби отримати дозвіл на зміну цільового призначення, власник землі має насамперед написати заяву до органу місцевого самоврядування, якому підпорядкована земельна ділянка. Далі створюється проєкт, за яким вираховуються втрати сільгоспвиробництва. Тільки після їх компенсації громадянин зможе отримати дозвіл на те, щоб викопати на своїй ділянці водойму.

Якщо ставок будується на приватній земельній ділянці, наданій для ведення особистого селянського господарства, відбувається зміна не цільового призначення, а виду угідь, отже, втрати сільгоспвиробництва не відшкодовуються.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button