Суспільство

Вміст нітратів у ранніх овочах та фруктах

Нітрати — це природні речовини, солі азотної кислоти, які мають місце в грунті, воді, є хімічною складовою частиною рослин, продуктами обміну речовин в організмі людини і тварин. В нормальних природних кількостях вони наявні в усіх рослинах та є нешкідливими для людського організму. Люди зазнають впливу нітратів протягом усього свого існування. Однак у разі перевищення цих речовин на організм, вони можуть несприятливо позначатися на здоров’ї. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їх кількість значно перевищує допустимі норми.

Про це ЧЕline повідомили в головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Кількість нітратів в рослинах залежить від їх біологічних особливостей. Найбільша кількість нітратів знаходиться в зелені (петрушці, укропі, салаті та ін.), коренеплодах (буряку, редисці). Ранні овочі містять нітратів більше, ніж пізні. Як правило, концентрація нітратів в тепличних овочах більша, ніж в овочах у відкритому грунті. Важливим елементом забезпечення якості харчових продуктів є контроль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна VS якість: чернігівці обирають дешеву продукцію місцевих виробників, а Європа – нашу органічну

Відповідно п. 5.1 Ветеринарно-санітарні правила для ринків затверджений наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 04.06.1996  N 23 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19 червня 1996 р. за № 314/1339 до  продажу на ринку допускається лише доброякісна продукція тваринного і рослинного походження,  яка в установленному порядку пройшла контроль в  лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи  та п. 26 Правил торгівлі на ринках затверджений наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26 лютого 2002 № 57/188/84/105 на вимогу покупців, продавці зобов’язані пред’явити їм висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи про відповідність продуктів, що реалізуються, ветеринарно-санітарним нормам.

11 222 333

  1. Регіональна, міжрайонні, районні державні лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів:
  • визначення нітратів в рослинній продукції (крім капустяних) становить 13,92 грн. (16,70 грн з ПДВ);
  • визначення нітратів в рослинній продукції (капустяних) становить 18,42 грн. (22,10 грн з ПДВ);

Ще статті по темі

Back to top button