Суспільство (відео)

Ціна VS якість: чернігівці обирають дешеву продукцію місцевих виробників, а Європа – нашу органічну (Відео)

Смачно, корисно, але надто дорого – в той час, коли європейці миттєво розгрібають продукцію органічних виробництв Чернігівщини, ми ж самі на полицях магазинів шукаємо не те, що корисне, а те, що дешевше. Наші виробники зізнаються, що з чернігівським покупцем домовитися надто важко.

«Немає сенсу, споживач ще не розуміє, що це таке. Багатьох цікавить ціна. На 1 гривню дешевше, то будуть купувати дешевше», — Микола Мисник, виробник органічної продукції

Стимулювати чернігівські підприємства виробляти органічну продукцію взялася облдержадміністрація. До речі, нині на аграрній Чернігівщині працюють усього 18 сільгосппідприємств, які виготовляють екологічно чисте зерно, м’ясо, молочні продукти, фрукти і соки. Майже весь товар має відповідну сертифікацію, йде на європейський ринок і його не бояться споживати іноземці. Інші чернігівські підприємства ще не наважуються взятися за цей відповідальний напрям виробництва. Аби допомогти їм здолати страхи і стереотипи, в Чернігові вперше пройшов Регіональний Форум «Органік Інвест». Його учасники – це провідні експерти України і місцеві виробники.

«Ми заросили експертів, наших експертів національного рівня, щоб вони пояснили. Чи так це, чи не так, чи є сенс займатися цією діяльністю, якщо її виробляє весь світ і вони успішні в цьому, чи може це бути для Чернігова трендом? От ми для себе вирішили, що хочемо підтримати виробництво органічного продукту», — Юлія Свириденко, в. о. першого заступника голови Чернігівської облдержадміністрації.

На Чернігівщині вже третій рік діє обласна програма підтримки виробників органічної продукції. Уже третій рік бюджет області частково покриває витрати на сертифікацію екологічно чистого товару, адже ця процедура надто затратна.  

«Ця програма почала працювати у 2016 році, 230 тисяч виділено і освоєно, минулого року – 250 тисяч, і на цей рік теж виділяють кошти. Під програму відшкодування торік потрапили 11 господарств, а позаминулого року – дев’ять», — Олег Кропивний, в. о. директора департаменту АПК.

Мета, яку ставлять організатори форуму, – не лише збільшити кількість підприємств-виробників органічної продукції, а ще й забезпечити нею місцеві продовольчі ринки. Сільгоспвиробники наголошують, що їхні екологічно вирощені товари – це наше здоров’я.

Журналіст: Яна Титенок 

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Хотя бы рот не открывал, «выробник», люди ищут дешевле от того, что не за что дорогое покупать. Особенно старики, не каждый может позволить себе яблоко купить, даже если хочет….

Back to top button