Суспільство

Володимир ІГНАТЧЕНКО: «Децентралізація – найдієвіша реформа для розвитку території і якісних змін у житті людей»

Процес децентралізації влади – реформа, запроваджена в Україні з ініціативи Президента України Петра Порошенка, – за кілька років демонструє реальні якісні зміни в розвитку самоврядних територій, покращенню життя жителів об’єднаних територіальних громад.

Ми сьогодні говоримо про конкретні результати на місцях, зокрема, досягнення Носівської об’єднаної територіальної громади, якими можемо по праву пишатися, адже надбання і можливості, які маємо за період втілення в життя реформи, справді суттєві порівняно з тим, що мали до створення ОТГ. Про це – у розмові з міським головою Володимиром Ігнатченком.

  • Володимире Миколайовичу, як керівник однієї з найбільших в області громад поділіться досвідом роботи, охарактеризуйте шляхи досягнення позитивних результатів роботи міської ради, старостинських округів.

-Чернігівщина сьогодні є впевненим лідером у запровадженні реформи з децентралізації влади, і на Носівщині нині вже створено три громади. Наша Носівська ОТГ – найбільша об’єднана територіальна громада, її створено у вересні 2016 року. До складу ОТГ входять 17 сіл і місто Носівка. Після об’єднання та створення громади населення налічує 20,4 тис.осіб, а площа – майже 512 км2.

Хочу зазначити, що бюджет громади з власними доходами за перший рік зріс у 2,8 разу, до процесу децентралізації він становив 19,3 млн грн, після об’єднання – 55,2 млн грн, у 2018 році надійшло вже 70,3 млн грн, тобто збільшився у 3,5 разу, порівняно з бюджетом до об’єднання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова Носівської ОТГ Ігнатченко відзвітувався за перший рік роботи

Значною підтримкою громаді за два роки існування стали кошти в сумі майже 7 мільйонів – субвенція з Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів соціально-економічного розвитку окремих територій.

Ці кошти використали на придбання автомобіля для медиків, встановлення дитячих, спортивних та інклюзивного майданчиків, велопарковок, придбання мультимедійного обладнання, комп’ютерної техніки для навчальних закладів, реконструкції вуличного освітлення тощо. Позитивним є і те, що за ці два роки місцевий бюджет отримав від держави кошти на розвиток інфраструктури в сумі 11,4 млн грн, які ми змогли використати на ремонт доріг (9,1 млн грн) і придбання спецтехніки й обладнання для комунального підприємства «Носівка – Комунальник» (2,3 млн грн).

  • Які сфери життєдіяльності стали пріоритетними у вашій роботі?

-Скажу відверто, для мене особисто, заступників і керівників структурних підрозділів першочергові питання – це всі, що непокоять людей. І ми намагаємось максимально так планувати роботу, працювати над тими проектами, що дійсно важливі для людей, які потребують якнайшвидшого вирішення. Тому після створення громади ми визначились з основними пріоритетами та окреслили першочергові заходи, які можуть і вже позитивно впливають на розвиток нашої громади.

Це — найперше – ремонт доріг, які на території нашої громади, як і в усій області та й по всій Україні, перебувають у жахливому стані. За два роки капітально відремонтовано 9,4 км дорожнього покриття, минулого року виготовлено ще кілька проектів щодо капітального ремонту, які будемо реалізовувати у 2019 році. У 2018 році вдалося додатково залучити понад 8 млн гривень на ремонт доріг, що перебувають у підпорядкуванні обласного управління капітального будівництва ОДА.

Варто зазначити, що торік суттєво збільшили обсяги підсипання вулиць громади. Було використано майже 8 тисяч тонн ґрунтово-щебеневої суміші та підсипано понад 90 вулиць – як у Носівці, так і в селах старостинських округів.

Не менш важливою є підтримка розвитку спорту та популяризація здорового способу життя. Це також важлива складова діяльності міської ради. Носівська міська рада брала активну участь у державній програмі будівництва футбольних полів зі штучним покриттям в Україні, та стала учасником проекту. Майже 700 тис. – фінансова частка участі міської ради в цій добрій справі. Футбольне міні-поле розмістили на території дитячо-юнацької спортивної школи.

До речі, на сьогодні в Носівці та у с. Володькова Дівиця майже 150 хлопців займаються футболом при спортивній школі, тому таке поле було і є на часі. Нинішнього року таке ж облаштуємо і в найбільшому Володьководівицькому старостаті.

У Носівці минулого року відкрили хокейний майданчик відкритого типу. Це стало можливим завдяки активній підтримці небайдужих мешканців громади, які активно долучилися до реалізації цього проекту, конкурсу проектів, який проводився серед депутатів із залученням певної суми коштів і безпосередньо міської ради та депутатського корпусу. Хокейний майданчик на території ДЮСШ став чудовим місцем відпочинку вже дві зими для дітей, молоді та жителів не лише ОТГ, а й сусідніх населених пунктів.

  • Існує певний перелік питань, що непокоять кожного жителя самоврядної території. Про дороги ви говорили. Серед актуальних сьогодні – вуличне освітлення, розвиток комунальної сфери, благоустрій території.

-Безперечно, все, що ви перерахували – надзвичайно важливі аспекти життєдіяльності громади, на які розраховують жителі громади, і ми зобов’язані забезпечити якісні послуги. Тому з перших днів створення громади ми активно працюємо і над вуличним освітленням, розвитком комунальної служби та благоустроєм територій.

Наразі продовжується робота з освітлення вулиць Носівської ОТГ. Виготовлено 15 проектів будівництва мереж зовнішнього освітлення. За 2017 рік ми реалізували проекти вуличного освітлення по вулицях Носівки, Володькової Дівиці та Іржавця, загальною протяжністю понад 11 км. Минулого року виконано майже 7 км робіт із реконструкції в межах відновлення системи вуличного освітлення вулиць міста та сіл громади. Ще в рамках реалізації робочих проектів заплановано близько 17 кілометрів мереж зовнішнього освітлення.

Немало зроблено для розвитку комунальної служби громади. За два роки придбано спеціальну техніку для підприємства: три трактори МТЗ – 82.1, автомобіль для вивезення сміття, 5 відвалів для тракторів і дві косарки, подрібнювач гілок, фронтальний навантажувач, легковий автомобіль та вантажний автомобіль для КП «Носівські теплові мережі» на загальну суму понад 4 млн мільйони гривень. Минулого року запрацював відокремлений комунальний підрозділ у с. Володькова Дівиця, налагоджено систематичний збір і вивезення сміття. Ще одне приємне нововведення в благоустрої міста – це озеленення поки що центральної частини міста: з весни центральну площу Носівки прикрашали квіти у підвісних вазонах. Цієї весни також будуть приємні квіткові та декоративні елементи благоустрою.

27072907_2009356185972700_8655729603144618843_n-e1516981022988

  • Аналізуючи витратну частину бюджету вашої громади, дізналися, що 56% бюджету міська рада витрачає на розвиток освітянської галузі. А як вирішуються питання соціального захисту, надання адміністративних послуг?

-Ми витрачаємо значні кошти на освіту і так має бути. Діти – це наше майбутнє, і вже сьогодні ми маємо зробити все, аби вони здобували якісну освіту: як дошкільну, так позашкільну, не кажучи вже безпосередньо про навчальний процес. Великі надії покладаємо на практичне запровадження концепції «Нової української школи». Це дало справді поштовх на шляху до якості освіти наших дітей.

Одним із головних пріоритетів у галузі освіти є завершення будівництва школи №5, на яке потрібно ще понад 20 млн грн. Хоча замовником будівництва є обласне управління капітального будівництва, міська рада займає активну позицію та долучається до цього проекту – виділяємо з місцевого бюджету кошти на співфінансування До речі, в 2017 році за рахунок співфінансування міської ради та фонду соціально-економічного розвитку на території недобудованої школи запрацювала котельня на альтернативному опаленні, що дає змогу проводити будівельні роботи і взимку, тож наразі вони вже вийшли на фінішну пряму. Це стало можливим завдяки заміні підрядної організації..

Майже 800 тис. грн із міського бюджету виділено для створення відповідних умов для навчання та виховання дітей громади. Окрім того, суттєво, як минулого, так і цього року, покращилося фінансування з різних бюджетів для оснащення навчальних закладів. На придбання комп`ютерів, технічних засобів навчання, меблів, парт, дошок, дидактичних матеріалів тощо витрачено майже 2 млн грн із державного, міського та обласного бюджетів. Для міського відділу культури придбано автобус, за рахунок співфінансування також придбано шкільний автобус для підвезення учнів з с. Яблунівки, легковий автомобіль для відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту. Хотів би окремо зупинитися на запровадженні та підтримці особливих діток нашої громади. На сьогодні в дошкільних закладах громади працюють інклюзивні групи, а школах – класи, де діти мають можливість навчатися та розвиватися разом зі своїми однолітками. У результаті такої роботи Носівська ОТГ потрапила до переліку тих 28 громад з усієї України (до речі, одна на всю область), які отримають спецтранспорт для людей з обмеженими фізичними можливостями «Соціальне таксі». Ми вшановуємо довгожителів громади, учасників бойових дій і наших ветеранів, підтримуємо як районні, так й обласні соціальні програми на умовах співфінансування з міського бюджету.

Попри те, що медицини в підпорядкуванні міської ради немає, ми постійно підтримуємо цю галузь у частині співфінансування районних програм. Зокрема, ініціювали придбання службового житла для медиків. За два роки з міського бюджету виділили 650 тис. грн на придбання службового житла для двох родин лікарів районної лікарні, передбачили кошти і на цей рік. Також спрямували 450 тис. грн для придбання лінійного прискорювача для обласного онкодиспансера.

Стосовно надання адміністративних послуг скажу, дещо забігаючи наперед, що цього року, сподіваюся, в Носівці запрацює сучасний ЦНАП. Для цього Носівська міська рада стала учасником Програми «U-LEAD з Європою», що працює над покращенням якості надання адміністративних послуг для населення. За термінами програми, в липні 2019 року цей заклад має розпочати свою роботу.

Ми приділяємо також увагу інформуванню населення про те, чим займається міська рада та її структурні підрозділи. Окрім електронних засобів масової інформації, з вересня минулого року виходить інформаційний бюлетень Носівської міської ради «Життя громади», який безкоштовно розповсюджується серед населення.

Підбиваючи підсумки сказаного, я з упевненістю стверджую, що все, що зроблено та відбувається в нашій громаді, стало можливим завдяки реформі децентралізації. На мою думку, ця реформа – одна з найдієвіших реформ, що відбуваються в нашій державі, і вона дає дуже потужні можливості для розвитку територій, відновлення інфраструктури, покращення добробуту громадян та отримання якісних адміністративних послуг на місцях. Цей курс, започаткований чинним главою держави, має продовжуватися. Це питання ні в кого не викликає сумнівів!

Ще статті по темі

Back to top button