Суспільство

Воскові гетьмани по 10 тисяч доларів запрошують туристів до Батурина (Фото)

Батурин – унікальне місто на Чернігівщині. В давнину воно було Гетьманською столицею, а нині унікальна туристична перлинка, де можна на повні груди вдихнути історичного повітря та на власні очі побачити силу-силенну цікавих артефактів.

За часів президентства Віктора Ющенка Батурин отримав своє друге життя. Адже завдяки суттєвій державній підтримці провінційний населений пункт перетворився на туристичний центр. Тут не лише відбудували історичні пам’ятки, зокрема фортецю, а й вклали чималі кошти в інфраструктуру – дороги, створення місць для ночівлі та інші необхідні зручності.

Щойно Гетьманська столиця зажила новим життям, до неї потягнулися юрби туристів і екскурсантів з різних куточків Україні та з-за кордону. Приміром, у 2017 році в Батурині планували прийняти 125 тисяч відвідувачів. А прибуло 175 тисяч. І це дуже добре!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фестиваль у Батурині Руслана присвятила «чистій» енергії

Тим часом у місті задумуються про те, як зробити так, щоб відвідувачам хотілось повертатися знову та знову. Більше того, в Батурині розуміють, що люди їдуть по новизну й позитивні емоції. Тож, аби продовжувати дивувати туристів, у гетьманському будиночку на цитаделі відкрили виставку воскових ясновельможних гетьманів. Примітно, що завдяки новій експозиції відвідуваність у заповіднику «Гетьманська столиця» зросла на 10%. Далі про неї докладніше.

«Ці фігури в гетьманському будиночку, який раніше пустував, встановили весною минулого року. Відкрили експозицію для відвідувачів у Міжнародний день музеїв, 18 травня. Звісно, що це приблизні зображення, бо насправді вони могли мати інший вигляд», – розповідає Каріна Солдатова, старший науковий співробітник Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

За її словами, бажання створити воскові фігури було давно. Реалізувати його змогли завдяки меценату Євгену Суру, уродженцю міста Конотоп Сумської області. Саме за його кошти фігури виготовили. Кожна з них обійшлась майже у 10 тисяч доларів.

Щоправда, спершу старанно попрацювали дослідники заповідника та провідні історики. Бо дуже хотілось, аби фігури мали зовнішню схожість із уславленими гетьманами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Батурині славетне минуле популяризують

«Усі вони виготовлені в Музеї воскових фігур у Києві під керівництвом майстра Олексія Сажина. Реконструкцією одягу займався фахівець своєї справи Руслан Прорва», – зазначила Каріна Солдатова.

Вона також розповіла, що фігури примхливі, потребують неабиякого догляду.

«У приміщенні, де вони стоять, потрібна спеціальна температура, вологість повітря й освітлення. За цим стежить спеціальний доглядач. Натомість одягом гетьманів і зачісками займається штатний реставратор. Без нього жодних маніпуляцій із фігурами ніхто не проводить», – повідомила жінка. І розповіла, що спочатку такі експозиції викликають ажіотаж. Людям цікава новизна, їм хочеться побачити, якими були Іван Мазепа чи Пилип Орлик. Та й екскурсія музеєм не переобтяжена історичними фактами і недовга. Тож вона до вподоби навіть молодшим школярам.

Зараз у гетьманському будиночку встановлені сім фігур – Дем’яна Многогрішного, Івана Самойловича, Петра Дорошенка, Богдана Хмельницького, Івана Виговського, Івана Мазепи та Пилипа Орлика. Та в заповіднику сподіваються, що наступного року експозиція буде доповнена, але наразі не розкривають секрету, якими саме фігурами.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button