Суспільство

Все про сільських жінок Чернігівщини

Щороку 15 жовтня у світі відзначається Міжнародний день сільських жінок.

У сільській місцевості на Чернігівщині проживає понад третина всього населення області, серед якого майже 188 тис., або 55% – представниці жіночої статі.

Сільська жінка у середньому старша за чоловіка на 8 років: середній вік жінок у сільській місцевості становить 50 років, а чоловіків – 42 роки. Наймолодші сільські жінки проживають у Корюківському районі (середній вік – 45 років), найстарші – у Ріпкинському (53 роки). На 1000 сільських жінок припадає 834 чоловіки.

У минулому році в сільській місцевості зареєстровано 1234 шлюби  (кожен четвертий від загальної кількості в області). Середній вік нареченої становив 30 років. У більшості випадків її обранцем був чоловік, старший за неї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підйом удосвіта та робота до самої ночі: жителька Чернігівщини розповіла про будні сільської жінки

У 2019 році в сільській місцевості народився 2001 малюк (1040 хлопчиків та 961 дівчинка). Кожне третє немовля з’явилося на світ  поза шлюбом. Найчастіше селянки народжували у віці 25–29 років (30% від усіх народжень). Кожна друга селянка народила первістка, третина породіль стали мамами вдруге. Дві жінки народили десяту й більше за рахунком дитину. Середній вік матері на час народження першої дитини становив 24 роки.

Представниці слабкої статі витриваліші за чоловіків та живуть довше: середня очікувана тривалість життя при народженні сільської жінки на 13 років більше, ніж чоловіка, та становить 75 років.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Головне управління статистики у Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button